BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nemzeti Kör: Gond, hogy az egykulcsos szja eltér a pápai üzenetektől

A Nemzeti Kör hangsúlyozza, hogy a felzárkózás történelmi folyamatát a növekvő belső megtakarításokból finanszírozott beruházások és az ezek nyomán gyorsuló növekedés munkahelyteremtő hatása, az ebből adódó fogyasztásbővülés jellemzi. E történelmi sorrend nem fordítható meg súlyos következmények nélkül – olvasható a konzervatív csoport elemzésében, amelyet a Népszabadság jelentetett meg.

A Nemzeti Kör hangsúlyozza, hogy a felzárkózás történelmi folyamatát a növekvő belső megtakarításokból finanszírozott beruházások és az ezek nyomán gyorsuló növekedés munkahelyteremtő hatása, az ebből adódó fogyasztásbővülés jellemzi. E történelmi sorrend nem fordítható meg súlyos következmények nélkül. Egyensúlyhiánnyal küszködő országokban a megtakarítások és a beruházások rovására bővülő fogyasztás egyenes következménye a külső pénzügyi függőség, az eladósodás növekedése – írja a Nemzeti Kör a Népszabadságban.

A történelmi tapasztalatok és a közgazdasági törvények különösen olyan időszakban és térségben megkerülhetetlenek, amelyben kifullad a gazdasági növekedés, és nyitott országokban göröngyös, sőt kátyús lesz a zömmel külsőleg finanszírozott exportorientált növekedési pálya. Ez a középtávon alacsony dinamikájú vagy stagnáló európai térségben csak átlagon felüli versenyképesség-javítással, más vetélytársak korántsem egyszerű kiszorításával képzelhető el.

Ennek hiányában a GDP és az exportnövekedési ütem hajszolásával szemben a társadalmi-gazdasági tevékenységek folytatásához szükséges ráfordítások csökkentése, a nyersanyagot, energiát, munkaerőt megtakarító új növekedési stratégia kínál lehetőséget a jövedelmi helyzet javítására vagy a jövedelemvesztés elkerülésére.

A Nemzeti Kör szükségesnek tartja nyomatékkal hangsúlyozni, hogy a még mindig uralkodó felfogással szemben a hosszú távú fejlődés teljesítményi fordulatainak hajtóereje nem a „pénz” és az „intézmények” reformja, hanem az ember képzettségi, kulturális, erkölcsi-értékrendi színvonalának fejlesztése a tehetséggondozás, a minőség forradalma a vezetésirányításban, a közügyek intézésének szakszerűségében. Ez utóbbi előfeltétel az előttünk álló időszak elkerülhetetlen növekedési-túlélési költségeinek csökkentése szempontjából.

A Nemzeti Kör egyetért azzal, hogy középtávon senki sem ígérhet könnyű álmot az országnak. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a reményt vesztő és kilátástalansági próféciák ellenére van esély a jelen megpróbáltatásait enyhítő s az ország felemelkedését szolgáló, a nemzeti érdekeket a nemzetközi és belső realitásokkal összehangoló tudományosan megalapozott és kidolgozott átfogó cselekvési program kialakítására és végrehajtására - zárul az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.