BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF és bankadó - Fellegi: kompromisszumra törekszünk

Szerdán találkozik Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Irina Ivascsenkóval, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviseletének vezetőjével.

Közlése szerint informális tárgyalások folynak addig, ameddig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság, valamint a magyar kormány mandátumot ad a tárgyalódelegációknak, ami január első napjaiban várható. Fellegi Tamás, a bankadó témáját firtató újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a tárgyalások alatt, a kapott mandátum alapján ésszerű kompromisszumra törekednek majd.

Nagy finanszírozási segítséget jelentene már egy ötmilliárd eurós IMF-csomag is Magyarországnak - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A BNP Paribas bankcsoport befektetők számára összeállított új, átfogó felzárkózó térségi prognózisában a ház közgazdászai úgy számolnak, hogy ha Magyarország hozzájutna a Nemzetközi Valutaalaptól egy hozzávetőleg ötmilliárd eurós "külső biztonsági hálóhoz", az fedezné a jövő évi szuverén küladósság-törlesztési kötelezettségeket, és "markánsan javítaná" Magyarország képességét arra, hogy viszonylag alacsony költséggel refinanszírozza magát a piacról.Hasonló következtetésre jutottak legutóbbi értékeléseikben más nagy londoni házak felzárkózó térségi elemzői is.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai minapi helyzetértékelésükben szintén annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Magyarország számára elégséges lenne egy 5-10 milliárd eurós elővigyázatossági IMF-EU-hitelkeret a piacok megnyugtatásához. A Morgan Stanley londoni elemzői hangsúlyozták, hogy Magyarország tartalékpozíciója most "sokkal kényelmesebb", mint 2008-ban volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.