BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötszázmillió lesz a hungarikumokra

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakán fogja tárgyalni a Vidékfejlesztési Minisztérium által december 30-án a kormánynak benyújtott Hungarikum-törvény tervezetét – mondta el Fazekas Sándor tegnap sajtótájékoztatón.

A vidékfejlesztési miniszter hozzátette: a tervezet előterjesztése egyben a napokban bemutatott Darányi Ignác Terv első lépése is.
Ha a törvényt elfogadják, az úgynevezett helyi értéktárakból szakértői bizottság fogja kiválasztani, mi minősül majd hungarikumnak.

A megnevezést az élelmiszereken túl a kulturális, szellemi értékek, szokások, termékek, egyéb tárgyak is megkaphatják. A majdan felálló 13 fős hungarikum-bizottságban a szakmai, tudományos képviselők mellett helyett kapnak majd az egyházak és a határon túli magyarok küldöttei is.
Fazekas Sándor kijelentette: a forgalomban jelenleg harmincat is meghaladó, magyar eredetet, különleges minőséget jelezni hivatott védjegy is jelzi, hogy a például a hazai élelmiszertermelést a sokszínűség jellemzi, és hogy igény van ilyen jelzésekre. A hungarikum megjelölés ugyanakkor az állam által ellenőrzött módon mindezek felett, a piramis csúcsán áll majd.


További részletek a mai Világgazdaságban

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.