BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar gazdaság esélyei - Így látják Koppenhágából

A magyar gazdaság kilábalásának egyértelmű jeleit nem, az újabb megszorítások szükségességét azonban látják a Danske Bank elemzői, akik a forinttal kapcsolatban mindazonáltal egyre optimistábbak.

A magyar gazdaságban 2006 óta nem volt valódi növekedés, és továbbra sem láthatók a kilábalás egyértelmű jelei – szögezik le a dán pénzintézet elemzői a feltörekvő piaci folyamatokat összefoglaló legfrissebb, március 16-i keltezésű elemzés Magyarországról szóló fejezetében. A növekedés esélyeit az euróválság tovább rontja, de a továbbra is erős „politikai zaj” hozzájárulása sem pozitív. A legfrissebb prognózis szerint az idén 0,6 százalékos, 2013-ban pedig 0,8 százalékos lehet a GDP-növekedés.

Az egyetlen valódi pozitívum a külső mérlegek folyamatos javulása, szögezik le a koppenhágai szakemberek, de hozzáteszik: a magyar gazdaság pénzügyileg olyan sérülékeny, hogy ez nem jelent erős vigaszt.

Politikai bizonytalanság

Továbbra is erős a politikai bizonytalanság, annak ellenére, hogy az EU/IMF hitel felvételével kapcsolatos aggodalmak immár lekerültek a címlapokról. A Danske elemzői szerint a magyar kormány újabb megszorító intézkedéseket lesz kénytelen bejelenteni, az EU-val és az IMF-fel szembeni attitűdjét pedig teljesen meg kell változtatnia – amennyiben meg kíván állapodni az ország szempontjából életbevágó hitelről. Ha a kormány nem sikerrel, a piaci aggodalmak könnyen visszatérhetnek.

Monetáris politika

A 2011 végén látott forinteladás hullám megállítása érdekében az MNB megemelte az alapkamatot, ami – az európai adósságválság enyhülésével egyetemben – hozzájárult a forint visszaerősödéséhez. A Danske elemzői szerint az MNB-ben ezért az egy hónappal korábbi állapottal összevetve valamelyest csökkent az aggodalom, ami azt jelenti, hogy a kamatemelés egy időre feltehetően lekerült a napirendről. A koppenhágai üveggömb szerint a Monetáris Tanács az év második felében – kisebb mértékben – csökkentheti is az irányadó rátát.

Forint

A Danske elemzői egyre optimistábban tekintenek a magyar devizára. Nem azért persze, mert úgy vélik: a politikai kockázat immár a múlté; a forint mellett döntően a globális környezet javulása, a magas alapkamat és – hosszabb távon – az erős külkereskedelmi mérleg szól. Ennek megfelelően a szakemberek a következő három hónapban szerény forinterősödést prognosztizálnak, a (forint szempontjából) pozitív folyamatok legnagyobb kerékkötőjének pedig a továbbra is erős politikai kockázatot tartják. Három hónapos távon 290, fél év múlva 295 forint körüli euróárfolyamot várnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.