BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hazánk fektet be a legtöbbet külföldön a Visegrádi országok közül

A 2008-ban kezdődött gazdasági válság mind a négy visegrádi országban (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) a külkereskedelem átmeneti visszaesését okozta, de mára megfordult ez a tendencia.

A külföldre irányuló tőkebefektetések egy főre jutó értéke 2011-ben a V4-ek közül Magyarországon volt a legmagasabb, és közvetlen külföldi tőkebefektetéseink közel 14 százaléka is a visegrádi országok felé irányult – derült ki az ICEG European Center és a Budapesti Gazdasági Főiskola a Visegrádi Négyek gazdasági folyamatait vizsgáló nemzetközi konferenciáján.

A gazdasági válság kezdete óta tartó 2008-2011-es időszak fejleményeire koncentrálva mutatja be a visegrádi négyek – Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – gazdasági folyamatainak alakulását az ICEG European Center „V4 Trade and FDI Observer” (V4 Keresekedelmi és Közvetlen Külföldi Befektetési Figyelő) című angol nyelvű kiadványsorozatának első száma. A kötet megjelenése kapcsán a Budapesti Gazdasági Főiskolán tartott nemzetközi tudományos konferencián kiderült, a pénzügyi és gazdasági válság komoly változásokat okozott a V4-ek külkereskedelme és közvetlen külföldi befektetéseik terén.

 A válság mind a négy visegrádi országban a külkereskedelem átmeneti visszaesését okozta, majd ez a tendencia 2009 folyamán – Magyarország esetében novemberben, a másik három ország esetében már az év közepe táján – megfordult. Hazánkban ez részben a válság hatására csökkenő fogyasztási és beruházási visszaesésnek, illetve az ennek következtében továbbra is a 2008-as szint alatt maradó importnak volt köszönhető, részben pedig a hazai hozzáadott érték növekedésének tudható be.

A visegrádi országok egymás közti gazdasági kapcsolatrendszeréből egyértelműen kiemelkedik a cseh-szlovák reláció. Magyarország számára a visegrádi országok közül a legfontosabb külpiac Szlovákia – 2011-ben összexportunk 3,3 százaléka irányult északi szomszédunk felé –, míg legfontosabb behozatali forrásunk e körből Lengyelország – 2011-ben összimportunk 4,8 százaléka származott innen. A befektetések tekintetében kiemelendő, hogy a Magyarországról eszközölt közvetlen külföldi tőkebefektetések közel 14 százaléka a visegrádi országokba irányult.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.