BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Súlyos mulasztások Görögországban

Több mint két évvel a Görögországnak szánt mentőakció kezdete óta az athéni pénzügyminisztérium még mindig súlyos mulasztásokba ütközik az elhatározott takarékossági intézkedések megvalósítása során - írja a Financial Times Deutschland (FTD) csütörtöki számában.

Így állítólag a görög állami vállalatok 60 százalékában nem csökkentették a fizetéseket és nem törölték a pótlékokat, noha erről a parlament így döntött. Christos Staikouras pénzügyminiszter-helyettes megalapozottnak tartja ezt a gyanút, ám nem akar konkrét adatokat közölni.

Az állami vezetők pótlékain túl jelentős mulasztások vannak a nyugdíjaknál is. A nyugdíjcsökkentésről szóló minden határozat ellenére a görög kormánynak nincs világos képe jelenleg arról, hogy bárki jogszerűen ténylegesen mekkora nyugdíjat kap. Staikouras szerint jelenleg 10 000 - 12 000 olyan eset van, amelyek megkérdőjelezhetőek. Átlagos havi 1000 euró nyugdíjat számolva évi 120-144 millió euró összeg jön ki, amivel becsapják az államot, és amelyet meg kellene takarítani. A jövő évtől kezdve a görög pénzügyminisztérium szúrópróba szerűen felülvizsgálja a nyugdíjasokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.