BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúnyán befékeztek a sógorok

Az osztrák gazdaság az idei második negyedévben alig növekedett, április és június között a bruttó hazai termék csak 0,1 százalékkal bővült, az előző negyedévhez és a tavalyi azonos időszakban feljegyzett adathoz viszonyítva.

Pedig a Wifo gazdaságkutató intézet augusztus közepén még 0,2 százalékos növekedést becsült. Az első negyedévben a GDP még 0,5 százalékos növekedést mutatott fel. "Az euróövezet válsága az osztrák gazdaság fejlődésére is kihat" - hangoztatták hétfőn osztrák szakértők. Ám a Wifo szakértőinek véleménye szerint EU összehasonlításban Ausztria még viszonylag jól áll.

Az ORF jelentése kiemeli, hogy az osztrák export növekedése az első negyed után a második negyedben - éves rátán - 2 százalékról 0,3 százalékra mérséklődött. A múlt év utolsó negyedében pedig a növekedés 3,7 százalékra rúgott.  Az importnál a gyengülés még erőteljesebb. A második negyedévben ugyanis az osztrák behozatal 0,1 százalékkal csökkent éves rátán, az első negyedévben feljegyzett 1,2 százalékos és a tavalyi utolsó negyedben elért 4 százalékos növekedés után. A befektetések bruttó összege is 0,6 százalékkal mérséklődött az első negyedévben feljegyzett gyenge, 0,1 százalékos növekedés után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.