BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiábrándító adat érkezett Svájcból

A svájci gazdaság váratlanul visszaesett a második negyedévben, amire egy éve nem volt példa. Az export csökkent és a vállalatok visszavágták kiadásaikat – írja a Bloomberg.

A svájci GDP 0,1 százalékkal csökkent a második negyedben az év első három hónapjához képest. Ez az első zsugorodási időszak 2011 harmadik negyedéve óta. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 0,2 százalékos gazdasági növekedést vártak.

Éves összevetésben a gazdaság 0,5 százalékkal növekedett az előző negyedévi 1,2 százalékhoz képest, ami szintén jelentős lassulásra utal.

A svájci gazdaságot visszaveti az euróövezet mélyülő adósságválsága, valamint a globális növekedéssel kapcsolatos roló kilátások. Mindez mérsékli az exportkeresletet, ami alacsonyabb költségekre kényszeríti a vállalatokat.

A Svájci Nemzeti Bank tavaly szeptemberben azért vezette be az 1,20-as euró/frank árfolyamküszöböt, mert deflációs és recessziós kockázatokat látott a frank túlzott felértékelődése miatt. A küszöbérték bevezetése előtt a frank közel került a paritáshoz az euróval szemben, vagyis az 1,00-os értékhez. A központi bank egy éves sikeresen védi a szintet.

Thomas Jordan, az SNB elnöke tegnap azt mondta, hogy a frank minden további felértékelődése jelentős fenyegetést jelente a svájci gazdaságra nézve.

Mindezek alapján továbbra is indokolt a minimális, 1,20-as küszöbérték fenntartása, hogy megakadályozzák a frank további felértékelődését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.