BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Ez volt az utolsó jó adat" - Aggódhatunk Németországért

A vártnak megfelelően minimális növekedést mutatott a német gazdaság a harmadik negyedévben, elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy hamarosan érezhető lesz a válság hatása. Az eurózóna eközben a friss adatok szerint 2009 után ismét technikai recesszióba került.

A német bruttó hazai termék a júliustól szeptemberig tartó időszakban az előző év hasonló időszakához képest 0,4 százalékkal nőtt a kiigazítatlan adatok szerint.  A naptárhatástól tisztított GDP 0,9 százalékkal bővült, ami magasabb az elemzők által várt 0,8 százalékos növekedésnél. Az eltérést az okozta, hogy az ide harmadik negyedévben egy munkanappal kevesebb volt, mint a bázisidőszakban. A második negyedévhez viszonyítva - az elemzői várakozásoknak megfelelően - 0,2 százalékkal bővült a német GDP, naptár- és szezonális hatásoktól tisztított adatok szerint.

A német gazdaság a várakozásoknak megfelelően teljesített és bár az előző negyedben mért növekedés 0,3 százalék, az év elején pedig 0,5 százalék volt, a külföldről érkező pozitív hatások segítettek a recesszió elkerülésében. Előzetes számítások szerint a német termék- és szolgáltatásexport valamivel erőteljesebben nőtt, mint az import. A belgazdaságban ugyanakkor felemás a kép: míg a német háztartások és az állam fogyasztása nőtt, a német vállalatok takarékoskodtak. A visszafogottság elsősorban a berendezés- és járművásárlás terén látszik, míg az ingatlanpiaci befektetések értéke nőtt.

Az elemzők nem túl derűlátóak a folytatást illetően: "ez volt az utolsó jó adat Németországból. A negyedik negyedévben a német gazdaság feltehetően valamelyest csökken. Az elmúlt évben csökkennek a rendelések, az Ifo üzleti hangulati indexe is visszaesett, ez az adósságválság miatti bizonytalansággal magyarázható" – mondta az FTD-nek Jörg Krämer, a Commerzbank vezető közgazdásza. Az elemző szerint a német gazdaság csak a jövő év közepén tér vissza a rendes növekedési rátákhoz, feltéve, hogy az EKB beindítja a pénznyomdát, illetve államkötvény-vásárlással pumpál friss pénzt a gazdaságba.

Az utóbbi időben szaporodtak az arra utaló jelek, hogy az adósságválság a német gazdaságot is lefelé húzza. Szeptemberben ugyanis az ipari rendelések 3,3 százalékkal csökkentek, erre egy éve nem volt példa. Az euróövezet részéről jelentkező kereslet erőteljesen csökkent, az export első ízben esett vissza a 2009-es válságév óta. A hangulat a német gazdaságban 2010 óta nem volt ilyen rossz.

Billeg az eurózóna

Az Eurostat friss adatai szerint az Európai Unió 27 tagállamának hazai összterméke (GDP) 0,1 százalékkal nőtt, ezen belül az euróövezet 17 tagországában 0,1 százalékkal harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. Az euróövezet GDP-je már két egymást követő negyedévben csökkent, ami azt jelenti, hogy az eurózóna, 2009 óta másodszor, technikai recesszióba került.

Az előző negyedévhez képest a legnagyobb mértékben, 1,1 százalékkal Hollandiában hanyatlott a gazdaság. A további sorend: Portugália (-0,8 százalék), Ciprus (-0,5), Spanyolország és Csehország (-0,3), Olaszország (-0,2). Ausztriában 0,1 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye. Görögországból nem érkezett adat.

Az euróövezetben a múlt év harmadik negyedéhez képest a legnagyobb, 7,2 százalékos visszaesést Görögország szenvedte el.

A legnagyobb növekedést az előző negyedévvel összevetve 1,7-1,7 százalékkal Észtország és Lettország mutatta fel. A múlt év harmadik negyedéhez képest 5,3 százalékkal, Lettországban nőtt a leggyorsabb ütemben a GDP, majd 3,4 százalékkal Észtország és 3,3 százalékkal Litvánia következik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.