BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkerülhetetlen az élelmiszer-drágulás

A hazai lakosság vásárlóereje csökken, a sertés- és baromfikészítmények esetében mégis elkerülhetetlennek tűnik az áremelés. A baromfiszektor nehéz helyzete miatt februárban és márciusban kevesebb levágható állat lesz. A szektor exportáló szereplői a forintgyengülésben bíznak, amely átmenetileg segíthetne rajtuk

Ma már látszik a visszarendeződés az állati termékek árában, és a gabona-, valamint takarmányárak is stabilizálódtak, jóllehet az év elején rendszerint áremelkedés a jellemző ezeknél a terményeknél. A jelenlegi árak azonban még így is magasnak mondhatók, bár a korábbi várakozásoktól elmaradnak. „A baromfi - és sertéshús-készítmények esetében fennáll egy hozzávetőleg 5 százalékos drágulás, kérdés azonban, hogy a termelők a áremelésre irányuló igényüket érvényesíteni tudják-e a kereskedelmi partnereikkel” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György. Az agrárközgazdász hozzátette: „a vágósertés ára ugyan az elmúlt időszakban 410 forintról 385 forint környékére csökkent, ez még nem segít a húsiparon, hiszen ez továbbra is magas.” Raskó szerint más élelmiszertermékek esetében nem várható a következő hónapokban áremelkedés.

A forintárfolyam körüli bizonytalanság még átrajzolhatja a jelenlegi összképet – figyelmeztet Raskó. Az agrárközgazdász szerint egy számottevő forintgyengülés némileg javíthat az exportáló húsipari és baromfiipari feldolgozók helyzetén.

Egyre inkább úgy tűnik azonban, hogy a sertésszektor problémái lassan elérik a baromfisokat. „A baromfiszektor is elkezdte járni a haláltáncát, mégpedig húsipari kottából” – érzékeltette az ágazat helyzetét Bárány László. A Baromfi Terméktanács elnökségének tagja kifejtette: „a húsiparban tapasztalható feszültség mára a baromfiszektorra is jellemzővé vált. A magas takarmányárak drága élőbaromfit eredményeznek, a sor végén viszont olyan fogyasztó áll, aki nem tud és nem is akar drágább terméket megfizetni. A szektor termelői, különösen a csirke- és pulykahízlalással foglalkozó bezárják az üzemeiket, hónapok kérdése és a feldolgozók egy része is be fog zárni. Utóbbiak többsége már 2012-ben is veszteséges volt, nagyítóval kell keresni olyat, amelyik nullára tudott kijönni tavaly” – fogalmazott Bárány László. Hozzátette: „a hazai baromfiszektor 98 százaléka magyar családi vállalkozások kezében van, a kormány részéről azonban továbbra sincs fogadókészség az élelmiszerek áfájának csökkentésére, amely lehetőséget teremthetne a termelőiár-emelésre. Más mozgástere a kormánynak ugyanis nem lenne a szektor helyzetének javítására.”

A közeljövőről szólva Bárány László hozzátette: „mivel a termelés nem éri meg, ezért a rendelkezésünkre álló számokból már most látható, hogy februárban és márciusban csökkenni fog a levágható mennyiség. Ebben az esetben a a beszállítók előtt esély mutatkozik, hogy a kereskedelemnél elérjék az áremelést” – fogalmazott Bárány László, aki szerint „fél éven belül egészen biztosan lesz áremelés a baromfitermékek esetében.”

Az aszály hajtotta fel az árakat

A 2007–2008-ban tapasztalt élelmiszerválsághoz hasonló krízis alakulhat ki, ha a gabonatermelő országok ismét exportkorlátozó intézkedésekhez nyúlnak – figyelmeztetett a nyári aszályt követően az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete, a FAO a globális élelmiszerár-emelkedésről szóló a jelentésében. A 2012-es év kedvezőtlen időjárása miatt magas szinteken stabilizálódtak a növényi termékek árai.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.