BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyben ragadt gazdaság

A tavalyi év utolsó hónapjában sem kapott lendületet a magyar gazdaság. Októberben és novemberben átmenetileg stagnált a gazdaság havi alapon, ám decemberben újra visszaesést mutat a Világgazdaság mutatószáma

Decemberben 0,03 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest a Világgazdaság mutatószáma az októberi stagnálás és a novemberi hajszálnyi emelkedés után. A Gyorsulási Irányadó (GYIA) az előző év azonos időszakához viszonyítva viszont továbbra is jelentős, 1,23 százalékos zsugorodást jelez. A GYIA tíz részindexe közül nyolc csökkentette, és csupán kettő növelte a mutatót.

Az öt pénzügyi indikátor közül mindegyik lefelé húzta a GYIA-t. A reálkamat növekedett, a pénzkínálat reálértéke csökkent, az Ifo-index visszaesett, akár a Budapesti Értéktőzsde vezető mutatója, a BUX, valamint a rövid és a hosszú lejáratú kötvények kamatkülönbsége emelkedett.

Az öt reálgazdasági indexből kettő növelte, míg három csökkentette a GYIA-t. A reálkeresetek növekedése és az ipari termelés volumenindexének emelkedése segítette a mutatót. Lefelé húzta az indexet, hogy a fogyasztási hitelek állománya visszaesett, a munkakeresés átlagos időtartama nőtt, az ipar belföldi értékesítésének volumenindexe pedig csökkent. Mindez arra utal, hogy továbbra is csak a nettó export segíti a gazdaságot, míg a belföldi kereslet nyomott maradt.

Úgy tűnik, tovább kell várnunk a növekedési fordulatra. Erre utal a Beszerzési Menedzser Index (BMI) decemberi értéke is. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság mutatószáma 48,9 pontra esett, ami 3,2 százalékpontos csökkenést jelent egy hónap alatt. Az index 50 pont alá került, vagyis immár a feldolgozóipar zsugorodását jelzi. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a magyar BMI az utóbbi időszakban jelentős volatilitást mutatott.

Mindezek alapján a magyar gazdaság kilátásai igen borúsak, és csak a külföldi konjunktúra segíthetné érdemben a kilábalást. A magyar gazdaságpolitikai intézkedések ellentétes hatást gyakorolnak a növekedésre, és részben keresletszűkítő hatásúak. A Munkahelyvédelmi Akcióterv pozitív hatásait a költségvetési kiigazítások ellensúlyozzák, noha a rezsi csökkentéséből adódó többletjövedelmet a háztartások nagyobb része fogyasztásra költheti.

A jelenlegi folyamatokból az látszik, hogy idén nem érhető el a 0,9 százalékos gazdasági növekedés, ami a költségvetési törvényben szerepel. Egyrészt, lassú lehet az euróövezet kilábalása, másrészt, a fogyasztás és a beruházások nagyobb emelkedésére sem lehet számítani. Elemzők azt várják, hogy idén stagnálni fog a gazdaság. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint mindenesetre elegendő tartalékot képeztek arra az esetre, ha lassabb lenne a növekedés a vártnál.

Így készül a GYIA

A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló leadingindikátor típusú mutató, melyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre.

A mutatószám minden esetben az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel a jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti. A GYIA a magyar viszonyokhoz igazított leadingindikátor. Számítása a nemzetközi gyakorlatban használt módszertant követi. A súlyok a legjobban illeszkedő modellel lettek meghatározva, így azonnali képet ad a gazdasági folyamatokról. (www.vg.hu/gyiamutato)

A mutatószám minden esetben az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel a jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti. A GYIA a magyar viszonyokhoz igazított leadingindikátor. Számítása a nemzetközi gyakorlatban használt módszertant követi. A súlyok a legjobban illeszkedő modellel lettek meghatározva, így azonnali képet ad a gazdasági folyamatokról. (www.vg.hu/gyiamutato) -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.