BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szakértők: csapdát állít magának a kormány a 13. havi nyugdíjjal

Legalább másfél százalékos gazdasági növekedés kellene ahhoz, hogy bevezethessék a 13. havi nyugdíjat - állítja a Policy Agenda elemzése.

Abból a feltevésből kiindulva, hogy a kormány valójában egyfajta fixösszegű juttatást ad minden nyugellátásra jogosultnak, azzal számolhatunk, hogy mindenki megkapja az átlag nyugdíj havi összegét, azaz mintegy 100 ezer forintot. Ebben az esetben egy ilyen lépés körülbelül 220 milliárd forintba kerülne - számolnak az elemzők. Ez azonnal jelentkező kiadása lenne a költségvetésnek, még az esetben is, ha ezt a pénzt Erzsébet-utalvány formájában is adnák a nyugdíjasoknak, amit csak később váltanának be.

Természetesen elképzelhető egy ennél olcsóbb megoldás is - teszi hozzá a Policy Agenda kutatása. Amennyiben egy kicsit differenciálnak a nyugdíjasok között (főként az özvegyi nyugdíjasok esetében lehet szó kisebb összegről), valamint nem az átlagos mértéket adnák, hanem pl. csak  a felét. Ez is már érzékelhető juttatás lenne, és ebben az esetben 105 milliárd forint is elegendő lehet egy ilyen lépéshez.

A szakértők véleménye szerint nincs és nem is lesz fedezete annak, hogy a kormány akár egyszeri támogatást, „kampánynyugdíjat” adjon. Ehhez megítélésük szerint 1,5 százalékos gazdasági növekedés kellene minimálisan, mert ebben az esetben a felfutó gazdasági teljesítmény, a növekvő bérkiáramlás, és ennek kapcsán jelentkező magasabb fogyasztás adhatna akkora bevételi lehetőséget, hogy jóléti kiadásokra költhessen a kormány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.