BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre többen cserélik olcsóbbra bankszámláikat, 20 ezret is megtakaríthat

Hétről-hétre egyre többen cserélik olcsóbbra bankszámláikat a hazai pénzintézetek ügyfelei közül. A tranzakciós adó következtében kiéleződött piaci versenyben átlagosan 21 000 forinttal találhatnak olcsóbb számla ajánlatot az ügyfelek. A Matolcsy György által vizsgált bankok közötti számlaszám hordozás esetleges megvalósulása tovább szíthatja a már most is erős bankváltási kedvet és újabb több tízmilliárdos megtakarítást hozhat a lakosságnak – közölte a Birzisítás.hu.

Közel százezren éltek már a kalkulátorok biztosította lehetőségekkel és számították ki néhány perc alatt a bankszámlájukhoz kapcsolódó éves költségeiket az interneten. A kalkulációk alapján a jelenlegi éves átlagos banköltség ma 27.800 forint Magyarországon, ugyanakkor a bankváltással elérhető legolcsóbb átlagos díj mindössze 7.650 forintot jelent bankszámlánként. 

A Biztosítás.hu internetes portál bankszámla kalkulátorának adatai szerint a felhasználók az esetek 93%-ban találnak maguknak olcsóbb bankot, ami több mint 20 ezer forintos éves átlagos megtakarítást jelent számukra. A bankváltással ezen megtakarítást megcélzó ügyfelek mindeközben azt is tapasztalhatják, hogy  kedvezőbb díjak azonos számlaszolgáltatások és változatlan ügyfélszokások mellett érhetőek el, vagyis nem kell alább adniuk a korábban általuk igénybevett és megszokott szolgáltatások köréből.

A bankszámlát váltó ügyfelekre jellemző, hogy elsősorban netbankot használnak, (81 százalékuk elsősorban interneten keresztül intézi átutalásait), havi 5 kimenő utalásuk mellett pedig átlagosan 2 készpénzfelvételük van egy hónapban.

53 százalékuk dombornyomott bankkártyát használ és elsősorban a bankkártyás fizetést részesítik előnyben (ez ugye továbbra is ingyenes a legtöbb banknál, ellentétben a készpénzfelvétellel, melynek átlagos költsége tranzakciónként 2-300 forint).

A biztonságos bankolásra is jelentős figyelem hárul ugyanakkor, mivel ezen ügyfelek közel 70 százaléka SMS értesítőt kér a számláját érintő minden tranzakcióról.   

A bankok számlaügyfelekért folytatott versenyének erejét mutatja, hogy az elmúlt két évben a hazai pénzintézetek megduplázták folyószámla ügyfelek szerzésére fordított hirdetési költségeiket és ezzel a pénzügyi szektorban messze a legtöbbet költik ügyfélszerzésre. A Biztosítás.hu alkusz szerint mivel egy átlagos bankszámlát 3-6 évig is megtartanak az ügyfelek, sok bank a válság utáni időre már most szeretne megfelelő számú ügyféllel rendelkezni. A hosszú tartam azonban az ügyfelek szempontjából azt is jelenti, hogy a drága bankszámlák éves költségeit is éveken keresztül fizetniük kell, ami az alkusztársaság szerint mintegy 3 millió számla esetében késztetheti gondolkodásra a számlatulajdonosokat. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.