BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Londoni elemzők: meglepő, hogy Magyarország rugalmas hitelkeretet kért

Meglepőnek nevezték csütörtöki értékelésükben londoni pénzügyi elemzők, hogy Magyarország rugalmas hitelkeretet kért a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

Orbán Viktor miniszterelnök előző napi brüsszeli tárgyalásai után - az EU-val és a valutaalappal folyó tárgyalások állását firtató kérdésre - elmondta: Magyarország képes a piacról finanszírozni magát, az IMF-től pedig rugalmas hitelkeretet szeretett volna kapni, amely biztonsági hálóként szolgálhatott volna, de ezt egyelőre nem kapta meg.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai befektetők számára Magyarországról összeállított, csütörtökön ismertetett helyzetértékelésükben úgy fogalmaztak: mivel az IMF már több mint egy évvel ezelőtt egyértelműen világossá tette, hogy erről a hitelkeretféléről Magyarország esetében nem lehet szó, "valamelyest meglepőnek" tűnik, hogy egyáltalán felmerült magyar részről ilyen irányú kérés.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek megítélése szerint a helyzet jelenlegi állása alapján semmilyen megállapodás elérése nincs napirenden Magyarország és az IMF között.

A ház felidézi, hogy az IMF és az Európai Bizottság szakértőiből álló delegáció e héten befejeződött magyarországi éves gazdaságpolitikai konzultációja után a valutaalap méltatta ugyan a kormány elkötelezettségét az államháztartási konszolidáció mellett, bírálta ugyanakkor, hogy a konszolidációs folyamat túlzott mértékben összpontosul ad hoc jellegű intézkedésekre.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték: mindezek alapján úgy ítélik meg, hogy a magyar kormány és az IMF közötti alapvető gazdaságpolitikai nézetkülönbségekben az utóbbi hónapok semmiféle változást nem hoztak, és így a megállapodás sem került közelebb.

Az IMF-megállapodásra most már más nagy londoni házak sem számítanak. Az HSBC - a mérlegfőösszeg alapján legnagyobb brit pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai befektetők számára összeállított idei első átfogó térségi prognózisukban "erősen valószínűtlennek" nevezték, hogy az IMF/EU-tárgyalások "valaha is eljutnak" az új finanszírozási programról szóló megállapodás aláírásáig. A ház megítélése szerint ugyanis a magyar kormány nem akar semmilyen makrogazdasági változtatásról tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal, és erre jelenleg a piac sem szorítja rá.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő a közép-európai EU-gazdaságok - köztük Magyarország - idei tőkepiaci hitelfinanszírozási igényeiről összeállított, minap Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében kiemelte azt a véleményét, hogy Magyarország tavaly jórészt azért a forintkötvény-piaci kibocsátások emelésével finanszírozta a lejáró devizakötelezettségeket, mert a magyar kormány akkor még meg akarta várni az új IMF-megállapodást, mielőtt megjelent volna új devizakötvény-kibocsátással a piacon.

Az IMF-megállapodás esélyei azonban mára "elhalványultak", és a Fitch Ratings várakozása most már az, hogy Magyarország 2013 elején mindenképpen visszatér a nemzetközi kötvénypiacra kedvező kondíciók esetén - állt a hitelminősítő londoni elemzésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.