BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NGM: 160 ezerrel többen dolgoznak, az MSZP tényeket hamisít

„Ma 160 ezerrel többen dolgoznak, mint kormányváltáskor” – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az NGM szerint az MSZP tényeket hamisít, amikor azt állítja, hogy Magyarországon ma több százezerrel kevesebben dolgoznak, mint 3 éve.

„A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján a 15-74 éves korú lakosság körében a foglalkoztatottak száma 3 millió 909 ezer főt tett ki 2012 végén, ez mintegy 160 ezer fővel több, mint a kormányváltáskor. A válság előtti foglalkoztatási szintet 2012 III. negyedévére sikerült meghaladni” – írja az NGM.

„Ebben a létszámban nincsenek benne a tartósan külföldön dolgozók, a KSH munkaerő-felmérése erre vonatkozó adatot ugyanis nem gyűjt. Ennek következtében a tartósan külföldön munkát vállalók nem szerepelnek sem a népességszámban, sem a foglalkoztatottak számában” – olvasható az NGM közleményében.     

„Különösen hiteltelen a számmisztika a szocialistáktól, akik végrehajtották azt a bravúrt, hogy a válság előtti gazdasági konjunktúra idején kormányzásuk alatt évekig stagnált vagy csökkent a foglalkoztatás” – zárul a közlemény.

Az elemző annyira nem ürült az adatnak

Suppan Gergely a KSH munkaerő-piaci adatait kommentálva azt írta, a foglalkoztatottak száma szezonális hatások miatt 16,4 ezer fővel csökkent az előző háromhavi átlaghoz képest. A TakarékBank vezető közgazdásza kiemelte azt is, hogy a munkanélküliek száma mindössze 800 fővel nőtt az előző háromhavi átlaghoz, míg 9,3 ezerrel emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

KSH szerint a foglalkoztatottság növekedésben elsősorban a közfoglalkoztatás kiterjesztése játszott szerepet.

A friss statisztika sem túl jó

2013. januárban a nyilvántartott álláskeresők zárónapi száma 648,5 ezer fő volt, amely az előző hónaphoz képest 13,9 százalékkal (79,2 ezer fővel) nőtt, míg az előző év azonos hónapjához képest változatlan maradt, közölte a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

A szokásos trendeknek megfelelően a nyilvántartott álláskeresők zárónapi létszámában a januári hónapokban jelentős mértékű növekedés következik be, amelyet erőteljes szezonális hatások eredményeznek. Ez a várt növekedés idén is megtörtént, de annak mértékében enyhülést történt. A határozott idejű munkaszerződéssel dolgozók jelentős részének az év végén fejeződik be a foglalkoztatása és a hagyományos közfoglalkoztatási feladatok szezonalitása az év első hónapjaiban kisebb foglalkoztatást eredményez.

2012. decemberhez képest az álláskeresők létszáma kivétel nélkül minden megyében nőtt és annak mértéke jelentős szóródást mutatott. Legerősebben, 28,8 százalékkal Békés megyében, míg a legkisebb mértékben, 5,1 százalékkal Budapesten emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.