BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína importjának növekedése "fordulópontot" jelent?

Kína importja idén márciusban meglepetésszerű mértékben növekedett - jelenti a BBC News brit tévé.

Az import 14 százalékkal nőtt a tavalyi azonos hónaphoz mért adathoz képest, holott elemzők csak 5 százalékos növekedést vártak. Szerintük az import vártnál erőteljesebb növekedésében közrejátszott az, hogy nagyobb belföldi kereslet mutatkozott olyan alapanyagok iránt, mint a réz és az olaj.

A belföldi kereslet élénkülése azt is jelezheti, hogy Kína megvalósul azon törekvése, hogy elforduljon az exportvezérelt növekedéstől. Márciusban a kínai export csak 10 százalékkal növekedett, emiatt a kereskedelem mérlegén 884 millió dolláros hiány keletkezett. Februárban a mérlegben még 15,3 milliárd dollár összegű többlet keletkezett.

Habin Zsu, a JP Morgan vezető közgazdásza úgy vélte, "ha bebizonyosodik, hogy a belföldi kereslet erőteljesebb a vártnál, ez határozottan pozitív dolog a gazdasági kilátásra nézve". Ám több elemző igyekezett tompítani a lelkesedést, akik arra mutatta rá, hogy a Kínára vonatkozó kereskedelmi adatok megjósolhatatlanok az év elején, hiszen a Holdújév idején számos kínai gyár bezárva tartott. Azt állítják, hogy a Kína által nyilvánosságra hozott hivatalos exportadatok néha nem egyeznek a kereskedelmi partnereknél lévő adatokkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.