BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar Posta: leépítés a foglalkoztatási tervvel összhangban

A Magyar Posta foglalkoztatási létszáma tavaly több mint ezer fővel csökkent.

„2013. évben az átlagos statisztikai állományi létszám – valamennyi foglalkoztatási státuszt figyelembe véve, az 1-5 napos foglalkoztatással együtt – 32 335,7 fő volt. A létszám – a 2013. évi Foglalkoztatási Tervvel összhangban – az előző évhez képest több mint 1000 állományi fővel csökkent” – olvasható az állami cég 2013-as éves jelentésében.

Hozzáteszik: az átlagkereset növelésére a létszámcsökkenés, valamint a működés hatékonyságának javítása során felszabaduló források biztosítottak
lehetőséget. A teljes munkaidőre vetített átlagkereset nagysága a 2012. évhez viszonyítva 0,9 százalékkal emelkedett, mely növekedés az alapbér változására vezethető vissza. A jelentésben kifejtik, hogy a levélpostai tevékenység tavalyi bevétele elmarad a 2012-estől, amely a helyettesítő termékek globális előretörésének és a válság miatt kialakult fokozott költségcsökkentési törekvések következménye. „A bevételek számottevő része, 40 százaléka változatlanul a közönséges levél feladásából származik, ennek nagy részét 2013-ban is az 50 gramm alatti levél adta” – fogalmaznak a dokumentumban.

Emlékeztetnek: 2013. január 1-jén befejeződött az egyetemes postai szolgáltatások piacának liberalizációja. Ennek lényege, hogy az 50 gramm alatti címzett levélküldeményekre korábban finanszírozási okokból fenntartott postai monopóliumot immár valamennyi uniós tagállamban fel kellett oldani. A Magyar Posta üzleti eredménye ugyanakkor 2013-ban újra pozitív lett. A csomaglogisztikai területen is piacvezetőnek számít a vállalat, csomagautomatáiból például jelenleg már mintegy húsz webáruház termékeit lehet átvenni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.