BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötmilliárd forint adókedvezményt kap az OTP

A benyújtott adótörvények szerint a hitelintézetek különadóját jövőre csökkenti az orosz-ukrán konfliktus következményeként ukrajnai illetőségű kapcsolt vállalkozásokban elszámolt értékvesztés, illetve a terven felüli értékcsökkenés elszámolt összege legfeljebb 5 milliárd forint erejéig.

A magyarországi hitelintézetek közül ukrán leánycége egyedül az OTP-nek van, így a kedvezmény csak a legnagyobb hazai bankot érinti. Az OTP menedzsmentje a cég féléves tőzsdei jelentése szerint az idén azt prognosztizálja, hogy az ukrán veszteség mértéke a krími kitettségekre képzett kockázati költséggel együtt megközelítheti a 30 milliárd forintot. A tőzsdei jelentés szerint a bizonytalan gazdasági környezet a cégértékre jelentős negatív hatással bír, emiatt az IFRS szerint fennálló 27,6 milliárd forintnyi goodwillt a második negyedévben teljes egészében leírták.

Ha a veszteség mégsem lenne annyi, amennyit a menedzsment prognosztizált, és az igénybe vett adókedvezmény túl sok volt, azt a következő évben vissza kell majd fizetni. Ez a veszély az OTP-t aligha fenyegeti. A féléves jelentés szerint ugyanis az ukrán leánybank kénytelen volt végleg bezárni a krími fiókokat, miután a térség csatlakozott Oroszországhoz. Az ottani fiókok újranyitására az esély a nullához közelít, a hitelek behajtására sincs igazán remény. A krími bruttó hitelek kapcsán képzett kockázati költség miatti veszteség hat hónap alatt már 11,2 milliárd forint volt, a vállalati és lakossági kitettségekre a második negyedévben összesen 9,3 milliárd forintnyi céltartalékot képzett az OTP.

VG Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.