BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átfogó adóreformot készít elő a kormány

Új adórendszer kialakítását jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Joint Venture Szövetség vállalatvezetői fórumán. A várhatóan 2017-ben életbe lépő adózási rendszer nagyobb önállóságot biztosítana a megbízható adózók számára életszerűbb határidőket alkalmazna, valamint növelné a NAV pénzügyi felelősségét is az adózóval szemben.

A nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint Brüsszel zöld utat adott a minisztérium hatáskörébe tartozó három operatív gazdaságfejlesztési programnak, így hamarosan új pályázatokat írhatnak ki. Varga megjegyezte, az EU előírásainak megfelelően csökken a vissza nem térítendő támogatások aránya, ugyanakkor lényegesen egyszerűbb pályáztatás, kisebb mértékű biztosítékigény jellemzi majd a pályázatokat. Varga Mihály ugyancsak a rendelkezésre álló források bővülését várja továbbá a kormányzat a bankszektor képviselőivel kötött megállapodásától, melynek keretében a felek között szorosabb együttműködés, azaz kiszámíthatóbb bankpolitika valósul meg.

A versenyképesség javítását célzó, jelenleg is zajló közigazgatási reform eddigi legnagyobb lépéseként az adózási rendszer átfogó reformját jelentette be Varga Mihály. Várhatóan 2017-től a magánszemélyek válláról teljes mértékben leveszi az adóbevallás kötelezettségének terhét az állam, míg a vállalati szférában alapvetően alakulhat át az adóhatóság és a vállalkozások viszonya.

Továbbra is napirenden van hazai oktatási-szakképzési rendszer átalakítása. Varga Mihály hangsúlyozta, a tervezett reform célja olyan duális képzési rendszer megalkotása, ami gyorsan és rugalmasan tud alkalmazkodni az ország gazdasági igényeihez, de természetesen nem olyan módon, hogy az egyes diákok elől elzárja az egyéb pályákon való érvényesülés lehetőségét.

A kockázatokat illetően a nemzetgazdasági miniszter szerint jelenleg az országhatáron kívüli tényezők meghatározók hazánk szempontjából, megemlítve az orosz-ukrán konfliktust. Mint elmondta, Magyarország elemi érdeke, hogy más uniós tagországokkal együttműködve elérje a szankciós politika felülvizsgálatát, mivel az közvetlen és súlyos hatással lehet hazánk energiaellátására, illetve számos jelentős, az érintett országokban komoly érdekeltségekkel rendelkező hazai cég működésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.