BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga megtette a bejelentést: ezt tervezi a kormány 2016-ban

Varga Mihály a kormányülés szünetében beszélt arról, hogy milyen adókat és díjakat változtatnának meg jövőre.

A kormány mai ülésén döntött a 2016-os költségvetéshez kapcsolódó adócsomagról - jelentette be Varga Mihály. Május 13-a a cél, ameddig a költségvetésnek be kell kerülnie a Parlament elé - közölte a nemzetgazdasági miniszter.

Az szja kulcsa 16 százalékról 15-re csökken jövőre. A sertés tőkehús áfáját 27-ről 5 százalékra csökken. A kétgyerekeseket támogató adókedvezmény 2016-ban már 10 ezer helyett 12 500 forint lesz gyerekenként, ez a tendencia ezután is folytatódhat. A közigazgatási díjak csökkentésével egyszerűbbé és olcsóbbá tennék az állami szolgáltatások igénybevételét, ez 5-10 milliárd forintos könnyebbséget jelent - tette hozzá Varga.

Az áfacsökkentés 25 milliárd forint kiesést jelenthet, de ettől azt várják, hogy fehéríteni fogja a gazdaságot. A kétgyerekeseknél 15 milliárd forinttal több maradhat.

1,8 százalékos inflációval, 2 százalékos hiánnyal és 2,5 százalékos növekedéssel számol a kormány - közölte a miniszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.