BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: a vasárnapi zárva tartás okozhat kilengéseket a kiskereskedelemben

A várakozásokhoz közeli mértékben 6,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban, naptárhatással kiigazítva azonban a növekedés 5,1 százalék volt, ami lassulást mutat az előző hónapok kiemelkedő ütemű növekedését követően.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben az üzemanyagárak csökkenésének köszönhetően 8,5 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene márciusban.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza szerint a foglalkoztatás és a reálbérek további növekedésének, valamint a magas szinten stabilizálódó fogyasztói bizalom hatására folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom élénk növekedése a következő hónapokban.

A háztartások fogyasztását, így a kiskereskedelmi forgalom növekedését a következő hónapokban jelentősen támogatja a devizahitelek idei elszámolása, mivel érdemben növeli a háztartások elkölthető jövedelmét. A forgalom növekedését az üzemanyagárak tavalyinál jóval alacsonyabb szintje is támogatja – írja Suppan.

Mindezek hatására idén 5 százalék feletti növekedésre számít a TakarékBank a kiskereskedelmi forgalomban, amelyben azonban a pénztárgépek bekötése miatti fehéredés is szerepet játszik. „A vasárnapi zárva tartás ugyan okozhat átmeneti kilengéseket, azonban ezt az elkölthető jövedelem érdemi növekedése teljes mértékben ellensúlyozhatja” – vélekedett Suppan.

Szerinte idén a háztartások fogyasztása, ezen belül pedig a kiskereskedelmi forgalom növekedése húzhatja legnagyobb mértékben a GDP növekedését. Az olajárak zuhanása az európai háztartásokat is kedvezően érinti, számos európai országban szintén megfigyelhető a kiskereskedelmi forgalom idei év eleji jelentős élénkülése, így a javuló európai gazdasági kilátások szintén kedvező hatással lehetnek a hazai gazdaságra nézve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.