BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átírják a büdzsétervet

Holnap szavaz az Országgyűlés a kormány jövő évi költségvetési törvénytervezetéhez és az adótörvényekhez érkezett módosító indítványokról, valamint fogadja el az így kialakult adómódosításokat is. A büdzsé végső elfogadásához még a Költségvetési Tanács véleményét is meg kell várni a ma kialakított végső tervezetről, így a szavazásra valószínűleg a jövő héten kerülhet majd csak sor.

A költségvetést a honatyák várhatóan több mint 140 ponton módosítják, míg a kormány 2016-ra tervezett adótörvényeibe közel 30 helyen nyúlnak bele várhatóan a honatyák.

A költségvetés kormány által támogatott (vagyis minden esély szerint holnap elfogadandó) módosításai közül több mint 90 nyúl a számokhoz, mintegy 40 átcsoportosítást hajtanak végre a javaslaton – valójában azonban több mint 60 milliárd forinttal rontják majd a büdzsé pozícióját. A büdzsében a hiány ugyan nem változik, ám a tartalék 30 milliárd csökken, és 18 milliárd forinttal megemelik a legbizonytalanabbnak tartott bevételi sor, a vagyonértékesítési előirányzatát is.

A szavazások simának ígérkeznek, a kabinet és a kormánypárti frakciók sem jelezték eddig, hogy az előzetesen támogatott indítványokból egyetlent is kikérnének – vagyis a csomag sértetlen maradhat. Az egyetlen kivétel egy technikai pont: az adótörvények egyetlen olyan kormánypárti képviselő által benyújtott módosító javaslata, amely végül nem ment át (a szűrővizsgálatok fizikoterápiás kezelések így nem lesznek adómentes juttatások), két pontból állt, és miután az egyik véletlenül bennmaradt a támogatottak között, most azt is kiveszik.

Az adótörvényekben és a költségvetésben is marad a lényeg: a legfontosabb változás jövőre az szja 16 százalékos kulcsának 15 százalékra csökkentése, a bankadó mérséklése és a sertés tőkehús áfájának (27-ről 5 százalékra) csökkentése lesz.

Ezen kívül jön némi vezetékadó-kedvezmény a távközlési cégeknek, az adóhitel a nyereségüket szupergyorsan emelőknek, és a lehetőség a háziorvosok iparűzési adómentességére. A vitában ez utóbbiak még kedvezőbbé váltak, és most olyan további könnyítések kerülhetnek a javaslatba, mint a hitelezést emelő bankoknak adott 10 milliárdos extra-kedvezmény, vagy az, hogy a védőnőknek is adható lesz az iparűzési adó alól felmentés (ráadásul 20 milliós bevételi határig a korábban tervezett tíz helyett). Ezen kívül még – pár apróság mellett – bekerülhet a javaslatba a magánpénztárakat elhagyóknak adandó extra-kedvezmény is.

A kormányzat nem véletlenül nevezi a jövő évit az adócsökkentés költségvetésének (az egyetlen tehernövelés, hogy a dohánycégeknek megmarad a korábban egy évre bevezetni tervezett extra-adó). Ugyanakkor mindezeknél többet fordít majd a kormány beruházásokra: összesen 560 milliárd forintot. Az új gyorsforgalmi program jövőre 160 milliárdba kerül , míg bő 90 milliárd jut majd sportberuházásokra is (ez kevesebb azért az ideinél), és a paksi fejlesztés is elvisz 113 milliárd forintot. A keret a módosításokkal is bővül, hiszen a Ludovika Campus fejlesztésére várhatóan most különítenek el a jövő évi büdzséből 12,5 milliárd forintot.

Sportos változás

Jól járhat a sportágazat a holnapi szavazással, összességében várhatóan 6,6 milliárd forinthoz jut az ágazat a mai szavazás során. Ezen belül 3,2 milliárd jut Győrnek, hogy megépíthesse a 2017-es Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezéséhez szükséges csarnokokat. Ezen kívül 552 millió forintot adhatnak a képviselők a 2016. évi olimpiai felkészülés támogatására, 800 milliót az edzőtáborok fenntartására, míg további 317 millió forintot juttatnak a 16 kiemelt sportágnak, hogy az idei támogatási szint fennmaradjon.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.