BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fizetnek a görögök

Görögország rendezte az Európai Központi Bankkal (EKB) szemben hétfőn esedékes hitelrészlet, valamint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben fennálló törlesztési hátralékot. A bankautomatákból továbbra is napi 60 euró a kivehető készpénzlimit. Egy magyar szakértő szerint Görögországban csak lassan, fokozatosan oldják fel a bankrendszer korlátozásait.

A július 20-án lejáró államkötvényeiért Görögország 3,5 milliárd euró tőkét és 700 millió euró kamatot törlesztett az euróövezeti jegybanknak. A valutaalapnak két részlettel tartozott a görög állam, amely június 30-án egy nagyjából 1,6 milliárd eurós, július 13-án pedig egy 456 millió eurós fizetési kötelezettségnek nem tett eleget.

Az összesen 6,25 milliárd euró átutalását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió tagállamai pénteken felszabadították a Görögország sürgős finanszírozási igényeinek biztosításához szükséges forrásokat.

A görög kormány három hónapra 7,16 milliárd euró áthidaló kölcsönt kapott az uniós segélyalapból, az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból (EFSM).

Három hét zárva tartás után hétfőn kinyitottak a bankok, de a bankjegykiadó automatákból továbbra is napi 60 euróban korlátozzák a kivehető összeget. A kormány - újdonságként - heti limitet is bevezetett a sorban állás elkerülése céljából vasárnaptól. Ezt azt jelenti, hogy akinek nincs szüksége napi pénzfelvételre, az július 26-ától hetente egyszeri, 420 euróhoz juthat az ATM-ekből.

Fokasz Nikosz, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi karának oktatója az MTI-nek azt mondta hétfőn, hogy tudomása szerint az emberek nagyobb számban keresték fel a pénzintézeteket, de mivel minden fiók nyitva volt, ezért nagy tömeg, sorban állás nem volt.

Az ELTE oktatója rámutatott arra, hogy bár a bankok kinyitottak, nem változott a tőkemozgások korlátozása. Feloldása valószínűleg csak nagyon lassan, fokozatosan következik be. A szakértők szerint ez igazából csak 2016 elejére várható.

Hétfőtől az általános forgalmi adó kulcsa 13 százalékról 23 százalékra emelkedett, ami megdrágította a legtöbb termék és számos szolgáltatás árát. Az áfaemelés volt az egyik feltétele annak, hogy a nemzetközi hitelezők újrakezdjék a tárgyalásokat a harmadik segélycsomag megadásáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.