BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megegyezett Kijev a hitelezőkkel

Elhárulhat az államcsőd veszélye Ukrajnában, miután sikerült megegyezniük az adósság leírásáról a magánhitelezőkkel.

Ukrajna megegyezett magánhitelezőivel az adósság 20 százalékos leírásáról. Az öt hónapos tárgyalás után elért kompromisszum hozzásegítheti a háború sújtotta országot ahhoz, hogy elkerülje az államcsődöt. Az IMF szerint az adósságátalakítás 2018-ig 15,3 milliárd dolláros megtakarítást jelenthet az országnak.

A megállapodást a magyar államadósság finanszírozásában is fontos szerepet játszó Franklin Templeton vezette hitelezőkkel kötötte meg az ukrán pénzügyminiszter. A leírás 18 milliárd dollárnyi, egy hónapon belül lejáró állampapírt érint. További engedmény, hogy a kötvények visszavásárlási határidejét négy évvel meghosszabbították, a lejáró papírok kamatát pedig 7,75 százalékos szinten rögzítették – számolt be a Bloomberg a Natalija Jaresko vezette tárca közleménye alapján.

Hasonló feltételeket kínálnak Oroszországnak is, amely ebben az egyezkedésben nem vett részt. Moszkva még Viktor Janukovics államfőt segítve vásárolt 3 milliárd dollárnyi állampapírt, ezt decemberig kellene visszafizetnie az ukránoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.