BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betolják a NAV-ot az NGM alá

Új rendszerben működhet a NAV 2016-tól. Az adóhivatal átalakításáról szóló törvényjavaslatot alig egy nappal azután, hogy beadta az NGM, már meg is szavazhatják a parlamentben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ma benyújtotta az új adóhivatal kialakításáról szóló törvénytervezetet, a parlamentben pedig úgy döntöttek, hogy már holnap délután meg is szavazhatják a javaslatot. Az NGM szerint egy hatékony, kevésbé bürokratikus szervezet felállítása a cél, "amely segíti adóügyeik intézésében a vállalkozásokat és az állampolgárokat".

A NAV vezetését a jövőben a gazdasági tárca államtitkára és négy helyettes államtitkára lát majd el. A szaktárca szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumba integrálással "előtérbe kerül az adóhivatal szolgáltató arca".

A változtatások között szerepel egyebek, hogy 2016-tól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a háromszintű kormányhivatalból kétszintű központi hivatallá alakul. A felső szinten helyezkedik el a központi irányítás, az alsó szinten pedig az állampolgárokkal, vállalkozásokkal közvetlen kapcsolatban álló megyei igazgatóságok.

Megszűnik a hivatal hét régiós igazgatósága, amelyek munkatársai elsősorban a megyék, illetve a NAV központi irányítás munkáját segítik majd. Az NGM szerint a megyei vám- és adóigazgatóságok összevonásával egyszerűbb lesz az eljárás igazgatósági szinten is, az új szervezeti struktúra pedig garantálja a gyorsabb ügyintézést és az egységes jogértelmezést.

A törvénytervezet szerint 2016-tól a lakosság és a vállalkozások kérelmeit a Fellebbviteli Igazgatóság szakemberei bírálják el.

Mint írták, a minisztériumba helyezett adóhivatali struktúrát számos OECD- és uniós tagállam alkalmazza. Szakértői vizsgálatok szerint az ilyen típusú felépítés az adózók kezelésében és a végrehajtási mutató javulásában is komoly sikereket hozhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.