BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befékezett a magyar gazdaság

Egy időre búcsút inthetünk a gyors gazdasági növekedésnek lapunk mutatószáma szerint, de a lassulás talán már nem tart sokáig.

A decemberi átmeneti felpattanás után folytatódott a magyar gazdaság növekedési ütemének lassulása a Világgazdaság mutatószáma alapján.

A gyorsulási irányadó (GYIA) szerint januárban majdnem teljesen lefékezett a gazdaság havi alapon, az éves index pedig két és fél éves mélypontra került. Az előző év azonos időszakához képest most 2,4 százalékos növekedésről tanúskodik a GYIA – egy évvel korábban még 3,3 százalék feletti bővülést láthattunk.

A pénzügyi részindexek kicsit rosszabbul, míg a makrogazdaságiak jobban teljesítettek januárban. A reálkamat növekedése, az Ifo-index csökkenése, valamint a BUX index reálértéken számított esése lefelé húzta a GYIA-t. A pénzügyi komponensek közül csak a pénzkínálat reálértékének növekedése, valamint a rövid és a hosszú lejáratú állampapírhozamok közötti kamatkülönbség csökkenése segítette az indexet. Mindkettő részben a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) laza – és nem konvencionális – monetáris politikájához köthető. Az MNB továbbra is támogatja a hitelezés növelését, és már az állampapírhozamokra is hatást gyakorol azzal, hogy a bankokat kötvények vásárlására készteti.

A gazdaság növekedését támogatta, hogy a reálkeresetek emelkedése miatt bővült a fogyasztás, a munkakeresés átlagos időtartama 18,8 hónapról 18,5-re csökkent, valamint emelkedett az ipari termelés is – elsősorban az autógyártók kiugróan jó teljesítménye miatt. A fogyasztási hitelek állománya viszont továbbra is folyamatosan zsugorodik, és az ipar kilátásai sem túl kedvezőek, mert a rendelésállomány kismértékű csökkenést mutat.

Mindennek ellenére nem várható, hogy a gazdasági növekedés érzékelhetően tovább lassulna a mostani szintről, és azt egyetlen elemző sem várja, hogy 2 százalék alá esik a GDP-bővülés üteme. Az egyszeri hatások ugyan kifutnak, de újabb impulzusok jönnek. Ilyen például az olajárak ismételt összeomlása, amely tartósan alacsony inflációs környezethez vezet, magasan tartva a reálkeresetek növekedését. Ehhez érdemi fogyasztásbővülés társulhat, így a szolgáltatások is hozzájárulhatnak a GDP-bővüléshez.

Felhasználási oldalról a jegybank új hitelezési programjának köszönhetően újra megélénkülhet a magánszektor beruházása – amely már visszaesést mutat –, ez pedig valamelyes kompenzálja az EU-források idei elapadását. Idén 2,2–2,6 százalék közötti növekedésre számítanak a szakértők a tavalyi 3 százalék körüli után, miután a lakásépítést támogató kormányzati stimulusok csak jövőre pörgethetik fel a gazdaságot.

Így készül a GYIA

A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló, leadingindikátor típusú mutató, amelyet a nemzeti összterméket, a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre.

A gyorsulási irányadó az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel a jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti. A GYIA a magyar viszonyokhoz igazított leadingindikátor. Számítása a nemzetközi gyakorlatban használt módszertanon alapul, és a súlyok a legjobban illeszkedő modellt követik

(www.vg.hu/gyiamutato).

A gyorsulási irányadó az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel a jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti. A GYIA a magyar viszonyokhoz igazított leadingindikátor. Számítása a nemzetközi gyakorlatban használt módszertanon alapul, és a súlyok a legjobban illeszkedő modellt követik

(www.vg.hu/gyiamutato). -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.