BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaesés fenyeget

Növekszik az esélye egy közelgő recessziónak – legalábbis a tőzsdék hanyatlása alapján. A döntéshozóknak közbe kellene lépniük, ha el akarják kerülni a legrosszabbat.

Egyre nagyobb az esélye annak, hogy recesszióba süllyed a világgazdaság. Erre a 2008-as krízis óta nem volt példa, az elemzők azonban egyre jobban aggódnak az olvadó vállalati profitok és a tőzsdei hanyatlás miatt. A piac mélyrepülése sokszor jó előrejelzője a gazdaság lassulásának és a növekedés eltűnésének, a tőzsdék márpedig január eleje óta esnek, mint a kő.

A Morgan Stanley és a Société Générale elemzői már húszszázalékos esélyt adnak arra, hogy idén recesszióba esik a globális gazdaság. A Bank of Amerika ugyanekkora valószínűséget társít az Egyesült Államok visszaesésére. A piacok azután kezdtek hanyatlani az év elején, hogy a Federal Reserve (Fed) a válság óta először kamatot emelt a tavalyi év végén, és folytatni szeretné a monetáris szigorítást. Ám ez csak olaj volt a tűzre. A befektetők már korábban is aggódtak a feltörekvő országok lassulása miatt, hiszen az idén annyira lassan bővülhetnek, amire a válság leküzdése óta nem volt példa. A Fed szigorítása azonban felgyorsítja a tőkekiáramlást az egyébként is romló növekedési kilátásokkal rendelkező országokból. Közülük több ország nyersanyagtermelő is, így még az olajárak zuhanása is komoly problémát okoz, és a teljes energiaszektorban érezteti a hatását, s a reálgazdasági áldozatok – vagyis a munkahelyek megszűnése – itt már jelentkeznek.

A tőzsdék zuhanása óta mindenki árgus szemekkel nézi a makrogazdasági adatokat, Kínában pedig egyre kedvezőtlenebb számok jönnek. Így maradnak a fejlett országok, akik megmenthetik a növekedést. Itt sincs azonban minden rendben: Japánt és az eurózónát is pangás fenyegeti, és csak a monetáris politika maradt számukra, hogy élénkítsenek. Elemzők szerint az Egyesült Államok tőzsdeindexeinek 15-20 százalékos zuhanása több mint egy évvel előrevetíti a recessziót. Az Alliance Bernstein azonban rámutatott, hogy 2002-ben hasonló folyamatok zajlottak, mégsem lett krízis (igaz, az alacsony kamatok, vagyis a monetáris élénkítés miatt alakult ki az az ingatlanpiaci buborék, amely később az összeomláshoz vezetett). Az elemzők mindenesetre azt mondják: a vállalati profitok visszaesését is meg lehet úszni gazdasági válság nélkül. Azokban az időszakokban viszont, amikor a negatív folyamatok ellenére is sikerült elkerülni a recessziót, mindig a fiskális vagy a monetáris lazítás segített. Most erre egyre kevesebb a tér a nagy adóssághelyek miatt, és a vállalati kötvények egyenesen azt árazzák, hogy már most is gazdasági visszaesés van.

Ha a pénzügyi piacok problémái tovább tartanak, akkor egyre nehezebb lesz megfordítani a folyamatokat, valamint elkerülni a gazdasági visszaesését. A befektetők árgus szemekkel nézik, hogy a feszültség mikor terjed át a lakosság hangulatára, és mikor befolyásolja érdemben a vállalatok termelését. Az kétségtelen, hogy az elemzők folyamatosan rontják növekedési előrejelzéseiket, bár úgy látszik, még ezzel együtt is 2,5 százalék felett nőhet a globális gazdaság. Sokan úgy látják, hogy most inkább a kockázatokat árazzák a piacok, semmint a valós problémákat. Ilyen annak a veszélye is, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, ami nagy gondot tudna okozni, hiszen London a világ pénzügyi központja, s ha itt gondok merülnek fel, az tovaterjed szerte a világban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.