BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország még inkább lemarad

Két százalék alá csökkentette a magyar növekedési előrejelzését a Morgan Stanley, és jövőre is lassabb bővülést várnak, mint eddig. A régió előttünk jár.

A kiábrándítóan gyenge első negyedéves GDP-adat és a Brexit hatásai miatt lerontották magyar növekedési prognózisukat a Morgan Stanley közgazdászai: ez évre csak 1,8 százalékos GDP-bővülést várnak az eddigi 2,5 helyett (az elemzői konszenzus kissé meghaladja a 2 százalékot). Ez nemcsak az EU-források lehívásának lassulásával függ össze, hanem azzal is, hogy a gazdaság nagyon nyitott, és a brit kilépés lassíthatja az európai növekedést is. Jövőre azonban jobban teljesíthet a gazdaság, igaz, nem pörög fel az ütem 2,7 százalékra, ahogy korábban várták, hanem csak 2,5 százalékot prognosztizálnak.

A ház friss feltörekvő piaci elemzéséből kitűnik, hogy a régióban Magyarország teljesíthet a legrosszabbul idén és jövőre is. A román gazdaság csaknem 5 százalékkal nőhet idén, a lengyel 3 feletti, a cseh pedig 2 százalékot meghaladó bővülésre számíthat.

A növekedést Magyarországon idén a háztartások fogyasztása hajthatja, amely azután élénkül meg, hogy az elmúlt években lassabban bővült a lakosság költekezése, mint a kelet-közép-európai térségben. A javuló munkaerőpiaci környezet, a támogató költségvetési politika és a rekordalacsony hitelfelvételi költségek is segítik a gazdaságot. A Morgan Stanley szakértői ugyanakkor megjegyzik: a magyar fogyasztás még most is elmarad a válság előtti szinttől, miközben az összes régiós országban már jóval meghaladja azt. Csehországban és Romániában is több mint 5 százalékkal van a 200. végi felett a lakosság fogyasztása.

A Morgan Stanley-nek jó hírei is vannak: szerintük a Moody’s idén novemberben felminősíti Magyarországot, és ezzel már két hitelminősítőnél kerülhet ki a bóvli kategóriából. A cég azzal érvel, hogy 2008 óta Magyarország fundamentumai javultak a legtöbbet a teljes CEEMEA- (Kelet-Közép-Európa, Közel-Kelet és Afrika) térségben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folytatja a monetáris lazítást a következő hónapokban – mondják a ház szakértői –, és a nem konvencionális eszközöket fogja előnyben részesíteni. A jegybank lépéseinek hatására az irányadó eszközből (3 hónapos betét) állampapírokba áramlik a bankok pénze, ami már el is kezdődött. Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint a hároméves kötvények hozama 1,4 százalék alatti a másodpiacon, az ötévesé pedig 2 százalék alatt van, ami történelmi mélypont. Az MNB azonban más eszközöket is bevethet az élénkítés érdekében, például a növekedési hitelprogramhoz hasonló programot indíthat, vagy csökkentheti az alapkamatot is, de erre csak jövőre lehet számítani.

Elképzelhetetlen a Huxit

A Morgan Stanley külön foglalkozik a migránskérdésben tartandó október 2-i népszavazással, szerintük a befektetők a Brexit óta sokkal érzékenyebbek minden referendumra. Habár a magyar népszavazáson részt vevők minden bizonnyal nagy többséggel el fogják utasítani a kötelező kvótát, kulcskérdés lesz a részvételi arány (a 2003-as EU-népszavazáson 45,6 százalékos volt a részvétel). Az azonban egyáltalán nem bizonyos, hogy az unió felmentést ad, lehet, hogy a betelepítési kvótát elutasítóknak fizetniük kell majd, köztük Magyarországnak is. Ekkor pedig lesznek olyanok, akik az uniós kilépést támogatják majd. A Morgan Stanley szerint az EU és Magyarország között feszült lehet a viszony a közeli jövőben, de a Huxit jelenleg elképzelhetetlen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.