BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliárd a NAV feketelistáján

Másfél milliárdos az elmúlt negyedévben feltárt legnagyobb adóhiány, összesen 105 milliárd forintot keres 221 csaláson kapott magánszemélyen és cégen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – derül ki a közzétett feketelistából.

Nyolcszáznegyvenmillió-kétszáznegyvenhatezer-négyszázkilencvennégy forinttal tartozik az adóhivatalnak Prekuta Bálint. A Rác fürdőt felújító – és a fővárossal még mindig vitában álló – Rác Nosztalgia Kft. közvetett tulajdonosa a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azon feketelistáján szerepel, amelyen a legnagyobb adóhiányt felhalmozókat sorolják fel. Azokat, akiket megbüntettek csalás miatt az előző negyedévben, de a pénzt nem fizették be. Magánszemélyeknél legalább 10, cégeknél 100 millió forint adóhiány szükséges ahhoz, hogy a nyilvános listán közzétegyék a nevét és a címét. Prekuta Bálint esetében 417 milliós adóhiányt állapítottak meg és 423 milliós bírságot szabtak ki, amit nem fizetett be – így kerülhetett a listára.

A NAV negyedévente kiadott adóhiányos feketelistáját 1,5 milliárdos megállapított hiánnyal és 974 milliós bírsággal, vagyis 2,5 milliárd forintot megközelítő tartozással a Zádor-Fém Kft. vezeti. A szlovák állampolgárságú, Kassán élő Zádori Tibor alapította céget 2012-ben hozták létre, fő tevékenysége a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag gyártása volt, de foglalkoztak hulladék-nagykereskedelemmel is. A céget 2014 februárjában hivatalból törölték, mert a címe ismeretlen volt – ez annyit is jelent, hogy az adóhivatal nagy valószínűséggel túl nagy összegre nem számíthat a követeléséből. Ez a listán szereplő társaságok és magánszemélyek esetében általában is így van: a nagy tartozók közül nincsenek sokan, akik ki is tudnák fizetni az adósságokat. Erre utal, hogy nemcsak az adószámok törlése látszik a dokumentumban, de a cégek kötelező törlésének elrendelése is, ami sokszor annyit jelent: a társaság és a tulajdonosok már nem fellelhetők.

A félévi feketelistán most 221-en szerepelnek, és összesen 105 milliárd forinttal tartoznak a hivatalnak. Ebből 48 milliárd a megállapított adóhiány, a többi a bírság. Egymilliárd forintnál nagyobb összeggel 26-an tartoznak, közülük két magánszemély: a perkátai Horváth Géza Jenő esetében 767 milliós adóhiányt állapított meg a NAV, amelyre majdhogynem a legnagyobb kiszabható büntetési tételt tették rá a revizorok: csaknem 1,6 milliárd forintosat. Nem járt nála sokkal jobban a budapesti nyolcadik kerületben élő Nagy Csaba József, akinél a megállapított 517 milliós adóhiányra közel egymilliárdos büntetést szabtak ki.

A listán a kereskedelmi cégek sűrűn szerepelnek, összesen több mint 60, nevében is kereskedelemmel foglalkozó társaságot találtunk. A listán lévők azonban nem csak a tevékenységi körükben hasonlítanak, több esetben ugyanaz a cím is. Az egy székhelyszolgáltatónak is helyet adó, XIV. kerületi, Szugló utca 82. alatti címen például a listán szereplők közül 9 társaság található, amelyeknek összesen 2,9 milliárdos az adóhiányuk, és a büntetésekkel (megállapított jogkövetkezményekkel) együtt összesen 5,8 milliárddal tartoznak. Hasonló ehhez a belvárosi Honvéd utca 8. egyik lakása, ahol a tartozók közül négy cég található összesen 5,7 milliárdos állománnyal – hozzájuk képest a III. kerületi, Bécsi út 85. alá bejegyzett hat cég a maga 2,7 milliárdos tartozásával szinte említésre sem méltó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.