BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ébresztőt fújt a WTO

Keményen visszavágta a világkereskedelem idei bővülésére adott előrejelzését a WTO, amely az erősödő globalizációellenességet is felelőssé teszi ezért.

A 2009-es pénzügyi válság óta a legkisebb mértékben bővül idén a világkereskedelem a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) legújabb előrejelzése szerint: az 1,7 százalékos friss becslés 1,1 százalékponttal alacsonyabb az áprilisban adott 2,8 százaléknál (egy éve pedig még 3,9 százalékos gyarapodást jósoltak 2016-ra). Ez a tempó jóval visszafogottabb a világgazdaság várhatóan 2,2 százalékos idei növekedésénél, márpedig a hosszú távú trend szerint a kereskedelem másfélszer olyan gyorsan szokott bővülni, mint a GDP.

A fordulat elsősorban az olyan feltörekvő gazdaságok lefékeződésének eredménye, mint Kína vagy Brazília – mutatott rá a WTO –, de szerepet játszott benne az is, hogy a 2014-15-es felpörgés óta lendületet vesztett az észak-amerikai import is. Ami az egyes régiókat illeti, a legrosszabb a helyzet Dél-Amerikában, ahol idén 8,3 százalékkal is visszaeshet az import a korábban jelzett 4,5 százalék helyett, de lassul a bevitel gyarapodása az USA-ban és Ázsiában is. Európában viszont a tavasszal jelzett 3,2 százalékos importnövekedés helyett most már 3,7 százalékot várnak 2016-ra a WTO szakértői.

A kereskedelem drámai lelassulása komoly dolog, és ébresztőként kell hogy szolgáljon - emelte ki közleményében Roberto Azevedo, a WTO főigazgatója, aki különösen aggasztónak tartja ezt az erősödő globalizációellenességgel összefüggésben. Biztosítani kell, hogy ez ne vezessen olyan téves politikákhoz, amelyek csak rontanak a helyzeten – tette hozzá Azevedo –, nem csak a kereskedelem, hanem a munkahelyteremtés, a növekedés és fejlődés terén is.

A gyengélkedés mögött a WTO több tényezőt is lát, köztük a kereskedelem további liberalizálásának elmaradását, illetve a lopakodó protekcionizmust. Ezekkel a kormányoknak kell megküzdeniük, részben az új kereskedelmi megállapodások tető alá hozásával, részben pedig azzal, hogy ellenállnak az importverseny ellen tiltakozó vállalatok nyomásának. Az is fontos lehet, hogy rövidebb lett az értékesítési lánc, és a WTO a digitális gazdaság, az e-kereskedelem lehetséges szerepét is megemlíti, elismerve, hogy a nemzetközi szervezeteknek keményen kell dolgozniuk azon, hogy megértsék az új jelenségek természetét, növekedési hatását.

Vannak arra utaló jelek, hogy idén a vártnál erőtlenebb első fél év után a másodikban kissé magához tér a kereskedelem – tette hozzá a szervezet jelentése –, de az ütem valószínűleg így is visszafogott marad. A kockázatok között említik, hogy az év hátralevő részében és jövőre megmaradhat a fejlett országok monetáris politikájából fakadó pénzügyi volatilitás, és fennáll a lehetősége annak, hogy az erősödő kereskedelemellenes retorika megjelenik a kereskedelempolitikákban is. A Brexit-hatás sincs még lejátszva: az uniós kilépési szándék egyelőre nem látszik meg az ipari termelésen vagy a foglalkoztatáson, nagy viszont a bizonytalanság az EU-val kötendő jövőbeni kereskedelmi megállapodásokat illetően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.