BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így szórják a pénzt az olimpiai pályázatra

Eddig 6,5 milliárd forintot költött el a 2024-es olimpia budapesti pályázatáért felelős cég, most nyilvánosságra került, hogy pontosan mire.

Nyilvánosságra hozta a Népszabadság, mire költi a pénzt az olimpiai pályázat előkészítéséért felelős Budapest 2024 Zrt. Nem volt könnyű: a fele-fele részben a Magyar Olimpiai Bizottság és a fővárosi önkormányzat tulajdonolta részvénytársaság több mint százezer forintot kért a laptól – törvényellenesen – szerződéseinek közérdekű adataiért, és csak azután adta ki azokat térítésmentesen, hogy az adatvédelmi hatóság határozatában előírta az információk közzétételét.

A cég a város egyik legfényűzőbb irodaházában rendezkedik be, az MNB által 2014-ben megvásárolt Bajcsy Zsilinszky úti Eiffel Palace-ban bérel egy 128 négyzetméteres irodát 17,2 millió forintért. A cég emellett csaknem 140 millió forintot fizet a Kafex Ingatlanberuházó és Hasznosító Kft.-nek egy II. kerületi iroda és a hozzá tartozó parkoló bérléséért.

Az év elején megalakult Budapest 2024 Zrt. 6,5 milliárd forintot költött eddig. Ám szó sincs arról, hogy ennyibe került volna ezidáig a pályázat, hiszen ez az összeg nem tartalmazza például azt a 480 millió forintot, amelyet a PricewaterhouseCoopers (PwC) nemzetközi tanácsadó cég kapott a kormány által megrendelt olimpiai hatástanulmány megírásáért, majd újabb 240 milliót két hónapnyi munkáért, a pályázati kérdőív elkészítéséért, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság költéseit sem.

A zrt. szerződései között a legnagyobb tétel az az 5 milliárd 155 millió forint, amelyet az olimpiai hatástanulmányt készítő PwC, valamint a lausanne-i székhelyű Event Knowledge Services SA és a londoni M-Integrated Solution Ltd. kommunikációs ügynökség kapott a pályázat benyújtásával összefüggő tanácsaiért. Sőt, a napokban viszont az is kiderült, hogy a bő másfél évre szóló szerződést módosították, s a konzorcium megbízási díját további 607 millió forinttal megemeltékAz indoklás szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a nemzetközi sportszövetségek elvárásai ­miatt több tervezett versenyhelyszínt meg kellett változtatni, ezért szükséges a tanácsadók megbízási díját növelni.

900 millió forintot kapott az FTC Zrt. vezérigazgatójának, Orosz Pálnak a cége, a Humán Telex Kft., a Media Insight Médiaügynökség Kft.-vel közösen. A harmadik legnagyobb összeg, százmillió forint a Siegler Ügyvédi Iroda/Weil, Gotshal & Manges LLP-nek jutott cégjogi tanácsadásért és képviseletért. Ezt az ügyvédi irodát onnan is ismerhetjük, hogy magyarországi részlegének ügyvezető partnere David Dederick, annak az Yvonne Dedericknek a férje, aki a tulajdonosok egyikeként Andy Vajnának adta tovább TV2-t - írta a Népszabadság.

A kisebb szerződések között is van figyelemre méltó: a Nézőpont-csoporthoz tartozó Médianéző Kft. végez például sajtófigyelési és -elemzési feladatokat 7,6 millió forintért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.