BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy kanyarokat vett a pesti tőzsde

Izgalmas volt az elmúlt időszak a börzéken. Az amerikai elnökválasztás után felpörögtek a piacok, a kezdeti esésen gyorsan túltették magukat, és számos eszközben azóta is tart a Trump-rali.

A dollár egy éve nem látott szintre emelkedett az euróval szemben, a tengerentúli piacokon pedig történelmi csúcs is kirajzolódott a Dow Jones indexben. Idehaza sem panaszkodhatnak a befektetők: a BUX indexnek sikerült újabb történelmi csúcsra kapaszkodnia, a 31 ezer pontot is megközelítette az árfolyam. Igaz, azóta elindult már a korrekció, a kurzus 30 ezer pont alá esett, és közelíti a 29 500 pontos támaszt. Alatta 28 700 pontnál található erősebb szint, ahol már ismét a vételi pontokat lesz érdemes keresni, de rövid távon van még helye az esésnek.

A nyári rali után szeptemberben és október első felében a 7560 forintos szint alatt oldalazott az OTP. Ezt követően újraindult a száguldás, és heteken keresztül meredeken kapaszkodott felfelé az árfolyam, lokális csúcspontját 8300 forintnál érte el másfél hete, ez pedig 2008 eleje óta nem látott magasság. Jelenleg az OTP-ben is elkezdődött a korrekció, egyelőre még a 20 és 30 napos rövid távú mozgóátlagok felett tartózkodik a kurzus, de akár a 7560 forintos támasz visszatesztelése is elképzelhető. Az esésben a vételi pontokat érdemes keresni.

November elején emelkedett utoljára látványosan a Mol, ennek során 19 ezer forintig emelkedett az árfolyam, ahol 2013 elején járt utoljára. Itt megtorpant a kurzus, és visszakorrigált a 18 ezer forintos támaszig. Erről a szintről sikerült elindulnia felfelé, de egyelőre nehéz eldönteni, hogy a korrekció vége vagy csak átmeneti felpattanás látható. Az előbbi forgatókönyv 18 500 forint áttörésével nyerne megerősítést, további esés pedig 18 ezer forint alatt várható.

A héten is nagyon gyengén teljesített a Richter, és már hét kereskedési napja esik az árfolyam. Az októberi ralinak egyfordulós alakzat vetett véget nemrégiben: a 6234 forintos történelmi csúcsról fordult negatív irányba az árfolyam, és jelenleg már az 5670 forintos támaszát közelíti. Alatta a 200 napos mozgóátlag 5590 pontnál jelent erős támaszt, de ajánlott résen lenni, és egyfordulós jelzés esetén ismét vételi pozíciók mellett érdemes dönteni.
A Magyar Telekomban is több csökkenő nap volt az elmúlt másfél héten. Az árfolyam felszúrt 499 forintig, a 2012-ben látható nagy rés aljáig. Innen azonban lefordult a kurzus, és visszakorrigált a 477 forintos támaszig. Továbbra sem láthatók pozitív jelzések a grafikonon, ezért egyelőre kivárás javasolt. A 477 forintos támasz alatt a 20 és 30 napos mozgóátlagok jelenthetnek támaszt, illetve 460 forintnál található még egy erősebb szint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.