BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénteken kiderül Magyarország államadós-osztályzata

Pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő 2017-re szóló menetrendjében a május 12-ére kitűzött felülvizsgálat lesz a szuverén magyar adósosztályzat első idei értékelése. A Fitch – ha végrehajt bármilyen módosítást – a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban. A cég az általa alkalmazott eljárásrend alapján az idei évre két időpontot jelölt ki: felülvizsgálati menetrendjében Magyarország a pénteki időpont után november 10-én kerül sorra ismét.

A Fitch egy éve, tavaly május 20-án emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, elsőként a nagy nemzetközi hitelminősítők közül. A cég egyebek mellett azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a folyómérleg-egyenlegek magas többlete, az Európai Uniótól érkező jelentős értékű folyósítások, a bankrendszer külső mérlegalkalmazkodási folyamata, az önfinanszírozási program és a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása nyomán komoly mértékben javult Magyarország külső fizetési egyensúlyi helyzete, és enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége.

A magyar államadósságra tavaly megállapított „BBB mínusz” besorolás a Fitch Ratings osztályzati módszertanában a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service által Magyarországra érvényben tartott hosszú távú besorolással.

A Fitch tavaly május 20-án emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást. Fotó: AFP

Legutóbb, tavaly novemberben a Moody's minősítette fel a befektetési kategóriába Magyarországot, és azóta mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítő a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja a magyar besorolást. A Standard & Poor's tavaly szeptemberben sorolta át a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósságot, a hitelminősítői gyakorlatban valamelyest szokatlan módon úgy, hogy előtte nem javította felminősítés lehetőségére utaló pozitívra a magyar szuverén besorolás kilátását az azóta is érvényes stabilról.

A Fitch tavaly májusi és a Standard & Poor's szeptemberi felminősítései nyomán az intézményi befektetők szempontjából Magyarország már a Moody's hasonló novemberi döntése előtt is befektetésre ajánlott szuverén adósnak számított. A befektetési társaságok ugyanis általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e. Magyarország idei államadós-besorolásainak felülvizsgálati sorozatát a Standard & Poor's kezdte február végén, változatlan stabil kilátással megerősítve a „BBB mínusz” magyar államadós-besorolást. A Standard & Poor's két felülvizsgálati időpontot tűzött ki 2017-re: legközelebb augusztus 25-én vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Moody's idei menetrendjében Magyarország március 3-án szerepelt először, de a cég akkor nem vizsgálta a stabil kilátású, „Baa3” szintű – az S&P és a Fitch besorolásával azonos – magyar államadós-osztályzatot, így nem jelentett be osztályzatmódosítást sem. A Moody's felülvizsgálati listáján Magyarország legközelebb július 7-én, végül október 20-án kerül sorra. A hitelminősítők számára mindazonáltal nem kötelező a kijelölt felülvizsgálati időpontokban bármilyen lépés bejelentése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.