BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sötét felhők gyülekeznek a magyar gazdaság felett

A legfrissebb LeadING HUBE indikátorok alapján a gazdasági növekedés a második negyedév folyamán lassulhat a naptár- és bázishatás következtében.

A GDP-növekedés 4,2 százalékra gyorsult 2017 első negyedévében. Ugyanakkor nem várjuk, hogy ez a dinamika a következő negyedévben is fenntartható lenne – emelte ki Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza. Ennek legfőbb oka a bázishatás, valamint az egy évvel korábbi időszakhoz mérten kevesebb munkanap.

A KSH áprilisra vonatkozó adatközlései is megerősítik ezt a képet. Az ipari termelés 3 százalékkal esett vissza éves bázison, szignifikáns negatív meglepetést okozva. A kiskereskedelmi forgalom 3,5 százalékkal nőtt év/év áprilisban, ami elmarad a 2016. évi átlagos ütemtől. Az építőipar 22,1 százalékos növekedése bár erős, itt is lassulás mutatkozott az előző havi dinamikához mérten. Az ipari rendelésállomány alacsonyabb, mint egy évvel korábban, az építőipar azonban továbbra is szárnyal e tekintetben is. A puha indikátorok is az optimizmus lemorzsolódását mutatják.

Mindezeket figyelembe véve a LeadING HUBE a gazdasági teljesítmény lassulására utal a következő hónapokban – írta Virovácz. A bázishatás mellett ebben a munkanapok hatása is meghatározó szerepet játszhat, így a naptárhatással kiigazított növekedési ráta magas maradhat. A hó/hó LeadING HUBE csökkenő trendje február óta töretlen, de nem számít arra a bank, hogy a mutató elérné a negatív tartományt. Ezzel párhuzamosan az év/év mutató is lassulásról árulkodik.

A hó/hó LeadING Robust alapján valamikor a nyár elején érheti el a gazdaság a mélypontját, és az év hátralévő részében újra gyorsulásra számíthatunk. Ez utóbbira utal az is, hogy a rövidtávú konjunktúramutatónk éves bázisú indexe már 20 hónapja nem látott csúcsra emelkedett. A lassulás mindezek alapján tehát csak átmeneti lesz – zárta elemzését Virovácz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.