BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem csak a pénzügyeseké a világ

Nagy a szórás az egyes megyékben a legjobban fizető ágazatokban: a pénzügy-biztosítás területén persze jól lehet keresni, de nem mindenhol ez viszi a prímet.

Az egyes megyékben az autószerelőktől az ingatlanosokon át a víz-, gáz- és fűtés- vagy hűtésszerelőkön keresztül egészen a pénzügyi szektorig szinte minden ágazat képviselteti magát a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) vonatkozó kereseti listáinak élén. Összeállításunkban azokat a nemzetgazdasági ágakat vettük figyelembe, amelyekben az egyes megyékben legalább az összes foglalkoztatott fél százaléka az adott ágazatban dolgozik.

Az NFSZ 2016-os adatai szerint az országos havi átlagos bruttó kereset 263 ezer forint volt. A legmagasabb kereseteket Budapesten mérték, ahol 352 ezer forint volt az átlagkereset, ami az országos átlagnál 33,5 százalékkal több. A legkisebb fizetések Békés megyében voltak tavaly, ott 207 ezer forint volt az átlagos bruttó, ez az országos átlag 78,7 százaléka. Átlag feletti keresetek Budapest mellett mindössze Komárom-Esztergom megyében (278 ezer forint) és Fejér megyében (271 ezer forint) voltak.

Fotós: Teknős Miklós

A fővárosban a reklámmal, piackutatással foglalkozók keresete volt a legmagasabb (690 ezer forint). Több ágazatban is félmilliós átlagbérek voltak, így például a villamosenergia-, gázellátás területén dolgozók átlagosan bruttó 594 ezer forintot vihettek haza. Budapesten mindössze a harmadik helyre volt elég a pénzügyi közvetítők átlagos keresete (585 ezer forint), pedig más megyékben az ezzel foglalkozók álltak a kereseti lista élén.

A pénzügy-biztosítás három megyében adta a legmagasabb átlagkeresetet: Fejér megyében (505 ezer forint), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (325 ezer forint) és Jász-Nagykun-Szolnok megyében (304 ezer forint) is itt keresték a legtöbbet. Szintén három megyében végzett az élen a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ág: Tolna megyében, Heves megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is ebben fizettek a legtöbbet.

Baranyában a gépjárművekkel foglalkozók (autószerelők és -kereskedők) átlagkeresete volt a legmagasabb, mintegy 633 ezer forint, és 544 ezer forinttal Somogyban is az autószerelők végeztek a kereseti rangsor élén. Bács-Kiskun megyében a gépek gyártása (364 ezer forint) fizette a legtöbbet, Békés megyében pedig a nemfém ásványi termék gyártásában lehetett a legtöbbet hazavinni, 343 ezer forintot. Csongrádban az élelmiszergyártással (369 ezer forint), Győr-Moson-Sopron megyében (720 ezer forint) és Komárom-Esztergom megyében (1,37 millió forint) a vezetői tanácsadással, míg Hajdú-Biharban az ingatlanügyletekkel (504 ezer forint) lehetett a legjobban keresni. Nógrádban az adminisztráció, szolgáltatást támogató tevékenységek (405 ezer forint), Pest megyében a távközlés (442 ezer forint), Vas megyében a vegyi anyagok, termékek gyártása (564 ezer forint), Veszprémben az információ-kommunikáció (448 ezer forint), míg Zalában a bányászati szolgáltatások (381 ezer forint) fizettek a legjobban.

A bruttó átlagkeresetek szerint 2016-ban a legjobban azok jártak, akik Komárom-Esztergom megyében voltak üzletvezetői tanácsadók (1,37 millió forint), míg a legkisebb bruttó átlagot a Tolnában dolgozó fafeldolgozóknál, fonott árukat gyártóknál (115 ezer forint) mérték, ugyanakkor szembetűnő, hogy nyolc megyében is a vendéglátásban fizették a legkevesebbet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.