BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harmincmillió forintot keresnek a vezérigazgatók

Ez közel tízszerese egy átlagos alkalmazott éves fizetésének.

A magyar gazdaság jelenleg erős növekedést mutat, ami vállalati szemszögből erős munkaerőpiaci nyomással is jár. Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) kommunikációs osztályvezetője azt mondta: szakemberhiányról számolnak be a német tulajdonú vállalatok a kamara és a Kienbaum Consultants Austria GmbH tanácsadó cég közös felmérésen alapuló tanulmánya szerint.

Átlagosan tízszer jobban keresnek a vezérigazgatók, mint az alkalmazottak – Kép: MW

A cégek több mint 70 százaléka úgy látja, hogy nem áll rendelkezésre a szükséges mértékben szakképzett munkaerő, azaz a tavalyi állapotokhoz képest az idén sem történt javulás.

Az osztályvezető hozzáfűzte: ez az eredmény megerősíti más, a közelmúltban végzett elemzések tapasztalatait, és világossá teszi, hogy a szakemberhiány kockázatokat rejt a nemzetgazdaság alakulására nézve.

A tanulmány szerint az idei hat százalékos bérnövekedés után jövőre is legalább ilyen mértékű emeléssel kalkulálnak a felmérésben részt vett cégek. Egyébként egy magyar vezérigazgató/ügyvezető éves jövedelme idén mintegy 30 millió forint, ami csaknem egyharmaddal több, mint amennyi egy igazgatósági tag fizetése (23 millió forint) és mintegy háromszor annyi, mint egy vezető beosztású munkavállaló 11 millió forintnyi keresete.

Az alkalmazottak éves átlagfizetése Magyarországon mintegy 3 millió 340 ezer forint a felmérésben részt vett cégek adatai szerint.

A mozgó javadalmazási elemek Magyarországon elég széles körben elterjedtek. A vezetők több mint 75 százaléka, valamint szinte minden második munkavállaló részesül valamilyen prémiumban, illetve bónuszban. Ezek nagyságát elsősorban a vállalat nyereségessége határozza meg. A cégautó Magyarországon továbbra is az alapbér igen népszerű kiegészítésének minősül: az ügyvezetők 92 százaléka, a középvezetők 42 százaléka, míg a vezető beosztású munkavállalók mintegy 15 százaléka részesül ebből a juttatásból.

Az ügyvezetők számára a cégautó beszerzésére átlagosan 13 millió 400 ezer forintos költségkeret áll rendelkezésre. A középvezetők szolgálati autójukat átlagosan 8 millió 500 ezer forintos költségkeretből szerezhetik be, míg a vezető beosztású munkavállalók járművei átlagosan 5 millió 900 ezer forintba kerülnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.