BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tíz uniós forintból kilencet már odaítéltek

Az uniós források közel felét már kifizette a pályázóknak a kormány, miközben a versenyszféra leginkább a vállalati innovációs felhívás hajrájára, illetve a képzési pályázatok startjára figyel.

A 2014–2020-as uniós fejlesztési ciklus teljes forráskeretének már a 91,6 százalékát, 8154 milliárd forintot odaítéltek a győztes pályázóknak az illetékes irányító hatóságok, a támogatások 47,7 százaléka, 4247 milliárd forint pedig ténylegesen meg is érkezett a kedvezményezettekhez – tudta meg a Világgazdaság. Mindkét részeredmény biztató a tekintetben, hogy a kormánynak a kötelezettségvállalás terén még bő egy hónapja, a folyósítást tekintve pedig majdnem egy éve van a 100 százalék elérésére.

Fotó: Daróczi Erzsébet

A forrásbőség részben abból adódik, hogy a mostani hétéves ciklusra szóló 8900 milliárd forintos brüsszeli forrást a kabinet kiegészítette állami forrással is, így tavaly márciusig az eredeti keret 105 százalékának megfelelő 9358 milliárd forint értékben jelentetett meg 526 darab felhívást. Ezekre eddig 152,8 ezer pályázat érkezett be, a támogatási igény 12 410 milliárd.

Eddig 80,2 ezret bíráltak el pozitívan, a sikerarány darabszám szerint 52,5, a megítélt források alapján 65,7 százalékos – tehát eddig kevesebb pályázó kapott több pénzt. Szakértők szerint a két mutató a ciklus végére közeledhet egymáshoz, miután a nagy infrastrukturális beruházások mellett már nagyobb súllyal jelennek meg a kis- és középvállalkozások – kevésbé költségigényes – projektjei.

Aktualitás, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) közeleg a vállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeit kombinált hiteltermékkel segítő felhívás (Ginop 2.1.2) február 28-i, utolsó értékelési határnapja. Itt 50–500 millió forint támogatáshoz és 25–250 milliós kedvezményes kamatozású éven túli kölcsönhöz lehet jutni – a 120 milliárdos kereten belül 80 milliárd a támogatás, 40 a kölcsön. Eddig 364-en igényeltek összesen 58,1 milliárd forintot, van még keret.

Kiírták a várt munkahelyi képzési pályázatokat is, március 12-től jelentkezhetnek a nagyvállalatok (Ginop-6.1.5), illetve március 13-tól a kis- és középvállalkozások – az előbbinél 18,52, az utóbbinál pedig 13,04 milliárd forint a keret. Meglepetés, hogy a tervekhez képest a kkv-k képzési keretét visszanyesték 6, a nagyvállalatokét pedig 3 milliárd forinttal, de a piac így sem számít arra, hogy elfogy a forrás, mert szigorúak a feltételek.

Tegnap délben felfüggesztették a 20 milliárdos keretű beszállítói pályázatot (Ginop 1.3.3), mivel 66 pályázó már így is bejelentkezett 23,6 milliárd forintra. Ennél a felhívásnál azután jött meg a kkv-k kedve, hogy már nem kellett konzorciumot alkotva kötelezően összeállniuk, hanem önálló beszállítóként is indulhattak. Szintén a beszállítókat célozza a projektenként 25–500 millió forinttal kecsegtető gazellapályázat (Ginop 1.2.7), melyen február 15-től lehetett volna ismét indulni, az újabb kör azonban várat magára, míg átdolgozzák a konstrukciót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.