BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éveken belül lejtőre kerülhet az amerikai gazdaság

A JP Morgen elemzői szerint érdemes felkészülniük a befektetőknek, miként kezeljék majd az esetleges recessziót, amely éveken belül bekövetkezhet.

A közgazdászok olykor-olykor megpróbálják kiszámítani, hogy éppen milyen gazdasági ciklisban járunk, és próbálnak segítségünkre lenni tanácsokkal, hogy mikor és miként célszerű felkészülni a bekövetkező eseményekre. Ez az elmúlt napokban meglehetősen aktuálissá vált, ugyanis a második világháborút követően a jelenlegi amerikai gazdasági expanzió a második leghosszabb – írja a Portfolio.

Forrás: AFP

Az amerikai gazdaságon már most látszik, hogy tipikus ciklusvégi tulajdonságokat mutat. A ciklusok milyensége, előrehaladottsága függ többek közt a vállalati profitmarzsok csökkenésétől, a produktivitás növekedésének lassulásától és a reálkamatok emelkedésétől.

A JP Morgan szerint 18 százalék az esély arra, hogy a következő évben recesszió lesz, a két éven belüli recesszió esélye pedig 52 százalék. Három éven belül 72 százalék az esély arra, hogy az amerikai gazdaság lejtőre kerül.

A JP Morgan stratégái szerint az eszközallokációt úgy kell alakítaniuk, hogy felkészüljenek az elkerülhetetlenre, vagyis arra, hogy a ciklus végéhez közelítünk. A különböző korszakokban máshogy teljesítenek a földrajzi régiók, a szektorok és eszközosztályok, ezért átmenetileg is adódhatnak jó lehetőségek.

Kezdésként a befektetőknek csökkenteniük kell a kitettségüket a ciklikus szektorok felé.

Eddig ajánlott volt felülsúlyozni a részvénypiacokat a hitelpiacokkal szemben, a fejlődő kötvénypiacokat a fejlett piacokkal szemben, a pénzügyi és az ipari szektorokat a defenzív szektorokkal szemben.

A profit marzsok esnek és a Fed a monetáris szigorítás útjára lépett, ami a ciklikus kereskedési ötleteknek nem kedvez és a defenzívek irányába kell menni, amikor a piaci driverek eltűnnek.

A JP Morgan szakértőjének elmondása szerint a historikus adatok azt mutatják, hogy érdemes felülsúlyozni az energiapiaci határidős termékeket, a nemesfémeket, a közszolgáltatókat, az inflációkövető állampapírokat (TIPS), az energiaszektor részvényeit és a készpénzt, dollárban tartva – írja a lap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.