BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a külkereskedelmi termékforgalom

Idén februárban az export euróban számított értéke 5 az importé 4,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 72 millió euróval nőtt – közölte első becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A jó adatok hatására további dinamikus növekedés jöhet.

Idén februárban a kivitel értéke 8,5 milliárd eurót (2652 milliárd forintot), a behozatalé 7,7 milliárd eurót (2391 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi többlet 838 millió euró (261 milliárd forint) volt. A kivitel 81, a behozatal 79 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az egy évvel korábbihoz képest 2018. februárjában az export euróban számított értéke 5,0, az importé 4,5 százalékkal nőtt.

Ezt mutatták a januári adatok

Januárban az export euróban számolt értéke 10,2, az importé 9,1 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi aktívum 135 millió euróval 698 millió euróra emelkedett. A külkereskedelmi aktívum januári értéke szeptember óta januárban volt a legnagyobb és fél év csökkenés után másodszor haladta meg az egy évvel korábbit.

A gépek, szállítóeszközök kivitele a tavalyi 4,8 százalék után 10,0 százalékkal nőtt, a feldolgozott termékeké 10,4 százalékkal, az élelmiszereké 13,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Importban a tavalyi egész éves 11,0 százalék után 17,4 százalékosra ugrott a feldolgozott termékek behozatalának növekedési üteme és 6,4 százalékos növekedést mutattak a gépek, szállítóeszközök, míg az élelmiszerimport 15,7 százalékkal haladta meg a tavaly januárit.

Dinamikus növekedés jöhet

A robusztus belső kereslet, az élénkülő fogyasztás és dinamikusan növekvő beruházások importnövelő hatását ellensúlyozhatta a kedvező európai konjunktúra, valamint újabb exportkapacitások folyamatos üzembe helyezése. Az első két hónapban impozánsan bővülő külkereskedelmi többlet arra utal, hogy az erős belső kereslet mellett a külkereskedelmi egyensúly javulása is hozzájárul a GDP növekedéséhez, a GDP akár érdemben gyorsulhat a tavaly év végi növekedési ütemhez képest is – kommentálta a KSH adatait Mikula Péter, a Takarékbank makrogazdasági elemzője.

Hozzátette, az év egészében arra számítanak, hogy a külkereskedelmi többlet mintegy 200 millió euróval 7,88 milliárd euróra mérséklődik a tavalyi 8,08 milliárd euróról, így összességében enyhén rontja a GDP növekedését, de jóval kisebb mértékben, mint a tavalyi évben. Így a GDP növekedési üteme 4,5 százalékra gyorsulhat, de nem zárható ki még ennél dinamikusabb növekedés sem – fűzte hozzá az elemző.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.