BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel 400 millió euró volt a júliusi külkereskedelmi többletünk

Idén júliusban az export és az import euróban számított értéke egyaránt 11 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az elemző szerint a kereskedelmi háború egyelőre nem jelent veszélyt a hazai gazdaságra.

Idén júliusban az export és az import euróban számított értéke egyaránt 11 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 91 millió euróval emelkedett – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából.

Júliusban a kivitel értéke 8,4 milliárd eurót (2736 milliárd forintot), a behozatalé 8,1 milliárd eurót (2615 milliárd forintot) tett ki.

Fotó: MTI/ Illyés Tibor

A külkereskedelmi többlet 373 millió euró (122 milliárd forint) volt.

A kivitel 80, a behozatal 75 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Az egy évvel korábbihoz képest idén júliusban az export és az import euróban számított értéke egyaránt 11 százalékkal nőtt.

A kereskedelmi háború még nem érinti a hazai gazdaságot

Az év egészében arra számítunk, hogy a külkereskedelmi többlet mintegy 550 millió euróval 7,53 milliárd euróra mérséklődik a tavalyi 8,08 milliárd euróról, így

összességében enyhén rontja a GDP növekedését, de kisebb mértékben, mint a tavalyi évben, így a GDP növekedési üteme 4, százalékra gyorsulhat

– mondta Suppán Gergely, a Takarékbank elemzője.

A robosztus belső kereslet, az élénkülő fogyasztás és dinamikusan növekvő beruházások importnövelő hatását ellensúlyozhatta a viszonylag kedvező európai konjunktúra, valamint újabb exportkapacitások folyamatos üzembe helyezése, ezzel szemben a magasabb olajárak ronthatják a cserearányokat.

A kereskedelmi háborúk fokozódása némi kockázatot jelenthet, de egyelőre közvetlenül nem érintik a hazai gazdaságot.

A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019 végére pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat. Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adnak, így az év végére a forint erősödéséreszámítunk a jelenlegi, fundamentumokkal nem alátámasztható szintekről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.