BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sorra jelentik be a kormány versenyképességet javító intézkedéseit

Októberben várható a strukturális reformokat ígérő csomag, de az illetékes minisztériumok már egy hete naponta jelentenek be a tervezet ismert célkitűzésein javító intézkedéseket.

Csak októberben várható a Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) által javasolt versenyképességi csomag nyilvánosságra hozatala, de a kérdésben érintett minisztériumok már megkezdték egyes programpontok végrehajtását. Az eddigi intézkedések egytől egyig beleillenek mind az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), mind a Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslataiba – míg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hivatalosan nem közölte a terveit.

Az ITM egy összegzése szerint a minisztériumi javaslatok több mint 80 százalékban megegyeznek az MNB és az MKIK terveivel, a tényleges végrehajtást tehát ezeknél a programpontoknál kezdhették meg.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Egy hete, szeptember 11-én írta alá György László, az ITM államtitkára az együttműködési megállapodást a Joint Venture Szövetséggel (JVSZ), amely a versenyképességi csomag kiemelt célját segíti, a magyar kis- és középvállalatok (kkv) termelékenységén javíthat. Palkovics László, az ITM vezetője arról beszélt pénteken, hogy

a felsőoktatás jelentős változások előtt áll, amerikai mintára módosulhat a rendszer azzal a céllal, hogy a világ kétszáz legjobb egyeteme között legalább egy magyar intézmény szerepeljen.

Az átalakítás első lépcsője a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) alapítványi kézbe adása, ezzel a mostani bürokratikus láncok nem kötik meg az intézmény kezét a források elosztásakor. Palkovics László az 5G-koalíció és a mesterségesintelligencia- (MI) platform megalapítását is bejelentette pénteken. Ezek célja, hogy a fejlett kommunikációs technológiát és az MI-t a gyakorlatban is alkalmazhassák a magyar kkv-k.

Tegnap reggel adták át a Startup Campust a Millenárison, amely a kezdő technológiai vállalkozásoknak ad közösségi irodabérlési lehetőséget, rendezvény- és technológiai központot. Varga Mihály pénzügyminiszter a rendezvényen elmondta: a campus létrehozásával a humán tőkének adnak ösztönzést, és javítják a vállalkozások működési feltételeit.

A kormány szerint a startupokat támogató jogszabályi környezetet is fejleszteni kell

– tette hozzá a tárcavezető.

Nagy lépés lehet a fenntartható fejlődés szempontjából, ha elfogadják az innovációs tárca javaslatát, amely szerint több lépcsőben betiltják Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat. A szatyrok, evőeszközök, szívószálak termékdíja már jövőre jelentősen nőhet, 2021-től pedig tilos lehet a használatuk.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.