BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szinte minden drágább lett hazánkban

Idén szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében. A friss inflációs adat enyhén meghaladta a várakozásokat, a fogyasztói árindex legutóbb 2013 januárjában, vagyis több mint öt és fél éve volt magasabb az idei szeptemberinél.

Az élelmiszerek ára 4,6 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 21,2, a liszté 7,8, a tojásé 7 százalékkal magasabb, a cukoré 22,7 százalékkal alacsonyabb lett.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 5,1, a szolgáltatásoké 1,8 százalékkal nőtt.

A háztartási energia 1,5 százalékkal drágult, ezen belül a tűzifa 12,1, a palackos gáz 11,2 százalékkal. A járműüzemanyagokért 14,9 százalékkal kellett többet fizetni egyetlen év alatt, tavaly szeptemberhez viszonyítva – jelentette a KSH.

Fotó: Oláh Tibor

A jelentés kitér az egy hónap alatt megfigyelhető inflációra is, mely szerint augusztus óta a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal emelkedett, ezen belül a liszt 3,9, az idényáras élelmiszerek 1,6, a tej 0,8, a baromfihús 0,7, a sertéshús 0,6 százalékkal drágult, miközben a csokoládé, kakaó 1,8 százalékkal olcsóbb lett.

Fotó: Központi Statisztikai Hivatal

A szezonváltás következtében a ruházkodási cikkek 2,1 százalékkal többe kerültek. A szeszes italok, dohányáruk ára 0,7 százalékkal nőtt, meghatározóan a dohánytermékek jövedéki adóemelése miatt.

A háztartási energia 0,3 százalékkal drágult, ezen belül a tűzifa 2,7, a palackos gáz 1,4 százalékkal. A járműüzemanyagokért 1,3 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások ára 0,4 százalékkal mérséklődött, ezen belül – a nyári főszezon zárását követően – az üdülési szolgáltatásoké 4,7 százalékkal.

Idén január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest az infláció átlagosan 2,7 százalékkal nőtt.

Az infláció legutóbb 2013 januárjában, vagyis több mint öt és fél éve volt magasabb az idei szeptemberinél, akkor 3,7 százalékos fogyasztói árindexet mért a KSH.

Az elemzőket is meglephette az inflációs adat

A Világgazdaság elemzői konszenzusánál 0,1 százalékponttal magasabb, 3,6 százalékos lett a szeptemberi infláció, a maginflációt viszont telibe találták a lapunk által kérdezett szakértők, ugyanis a közzétett 2,4 százalék volt a várakozás. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,4 százalékos várakozásánál 0,2 százalékponttal lett magasabb a szeptemberi fogyasztói árindex.

Enyhén meghaladta a várakozásokat a friss inflációs adat, amiben leginkább az élelmiszerek és a szeszes italok, valamint a dohányáru vártnál nagyobb mértékű drágulása játszhatott szerepet

– mondta lapunk kérdésére gyorsértékelésében Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportvezetője.

Ennek ellenére nem várható gyors reakció az MNB-től, mivel a monetáris kondíciókon jellemzően az Inflációs jelentés megjelenésekor szoktak változtatni, vagyis legközelebb decemberben kerülhet erre sor.

Amennyiben a következő hónapokban is az előrejelzésnél magasabb lesz a fogyasztói árindex, akkor a jegybank előrehozhatja a szigorítást,

ugyanakkor az egyszeri hatások miatt a maginfláció még számottevően elmarad a 3 százalékos céltól. Regős Gábor prognózisa szerint idén 2,8, jövőre pedig 3,3 százalék lehet az éves fogyasztói árindex.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.