BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Recesszió közelében Németország

Meredeken zuhant a német ipari termelés, a lapunknak nyilatkozó elemzők recessziótól tartanak.

Drámai mértékben csökkent tavaly novemberben a német ipari termelés volumene, utoljára a 2009-es válság idején esett vissza ilyen mértékben a teljesítmény. Az ipari termelés éves bázison 4,7 százalékkal süllyedt, ami csaknem tízéves negatív rekord, míg havi alapon 1,9 százalékos volt a csökkenés. A Destatis német statisztikai hivatal részletes adatai szerint a lassulás széles bázisú volt, de leginkább a fogyasztási cikkek előállítását és az energiatermelést érintette.

Az ipart a naptárhatás is visszavetette, több ünnepnap is volt a hónapban, amikor a munkavállalók szabadságot vettek ki, ezenkívül a gépjárműipar nehezen áll át az új kibocsátási szabványokra, ami lassította a termelést.

A gyenge adatok ellenére a Bundesbank optimista: közlése szerint „a negyedik negyedév ipari termelése meglehetősen erős lesz”. Az elemzők viszont aggódnak: egy gyengébb ipari teljesítmény annyira visszavetheti a gazdasági kibocsátást, hogy zsugorodhat a GDP.

Mivel a harmadik negyedévben már 0,2 százalékkal esett a nemzeti össztermék, akár technikai recesszió is beköszönthet Németországban. A Bloomberg Economics elemzői szerint ez még akkor is így lesz, ha decemberben visszapattan a termelés volumene.

Az ING közleményében viszont emlékeztetett: a lakossági fogyasztás erősödése képes lehet ellensúlyozni az ipart, és megóvhatja a gazdaságot a recessziótól. Fontos hangsúlyozni, hogy az ipari termeléstől és az üzleti hangulatindexektől eltekintve a német gazdaság több makromutatója nagyon jó.

Fotó: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa/AFP

A 3,3 százalékos munkanélküliség közel 40 éves mélypont, a béremelkedés a harmadik negyedévre kétéves csúcsra, 1,5 százalékra gyorsult, a kiskereskedelmi fogyasztás gyarapodása pedig nagy kiugrásokkal, de egész évben stabilan nőtt.

Az adatokat nézve reális, hogy ismét essen a német GDP – mondta lapunknak Pálffy Gergely, a Raiffei­sen Bank szenior elemzője, aki szerint a technikai recesszió nem feltétlenül jelent hosszú távú folyamatot.

Ha az idei első negyedévben felpattan a termelés, esetleg nyárra felerősödik az infláció, akkor már szeptemberben kamatot emelhet a jegybank, az egész éves GDP-növekedés pedig 1,5 százalék körül lehet. Ha azonban elmarad az erősödés az év elején, decemberig vagy 2020 első negyedévééig kivárhat az Európai Központi Bank, a növekedés pedig 1 százalék alá csúszhat.

Pálffy úgy látja azonban, hogy a piac most jóval bizakodóbb, mint tavaly év végén volt. „A CDS-felárakból, a tőzsdei volatilitásból, a dollár-euró pozicionáltságból és az amerikai határidős piaci mozgásokból arra lehet következtetni, hogy a befektetők erősebb idei évre számítanak, mint akár csak egy hónapja.”

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.