BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reformkényszerben a dél-afrikai gazdaság

A Nemzetközi Valutaalap az üzleti környezet javítását szorgalmazza Dél-Afrikában a gazdasági növekedés felpörgetésére, a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő azonban hangsúlyozta, hogy a kormányzó párt reformtervei elvérezhetnek a finanszírozásukhoz szükséges állami források szűkössége miatt.

Óvatos optimizmus uralkodik a piacon a dél-afrikai gazdasági kilátásokat illetően, ahogy az új kormány az első rendeleteit készíti elő a választások után – írja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a helyzetet feltáró legfrissebb országjelentésében. A felülvizsgáló delegációt vezető Ana Lucía Coronel kijelentette: ha a kabinet megfelelő mértékben fel tudja pörgetni a reformokat, azok kellőképpen ösztönözhetik a magánbefektetéseket, és megerősödhet az üzleti bizalom.

Biedermann Zsuzsánna, a Világgazdasági Intézet tudományos munkatársa azonban kevés esélyt lát erre.

Jelenleg kedvezőtlenek a kilátások, mert a problémák egymásra rakódnak, és megnehezítik a válságból való kilábalást. Sokat segítene a kormányon, ha beindulna a gazdasági növekedés, 2013 óta nem volt olyan év, amikor az a 2 százalékot meghaladta volna. Ám ez az idén sem valószínű, az elemzők körülbelül 1 százalékos növekedést vetítenek előre

– mondta a kutató a Világgazdaságnak.

Fotó: AFP

Biedermann hangsúlyozta: Cyril Ramaphosa elnök piaci szempontból kétségtelenül hangzatos ígéreteivel az a probléma, hogy a legtöbbnek a teljesítéséhez jelentős központi tőkeinjekcióra lenne szükség, miközben az állam már így is eladósodott. A valutaalap pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a kormány késlekedik a reformok bevezetésével, nem érhető el fellendülés a befektetésekben, és középtávon a GDP-növekedés is gyenge marad. Az ELTE docense, Búr Gábor szerint attól azonban nem kell tartani, hogy tovább lassul a bővülés.

Bár a kilátások nem biztatók sem 2019-re, sem 2020-ra nézve, 1,2–1,7 százalékos GDP-bővülés valószínűsíthető a következő két évben, a tavalyi 0,8 százalékos eredménynél már nem mennek lejjebb

– mondta el lapunknak.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.