BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősen kezdték az őszt a boltok

A nyárzáró forgalmat kereken egy százalékponttal meghaladva, éves alapon 6,3 százalékkal nőtt szeptemberben a kiskereskedelmi értékesítés volumene. Az 1025 milliárd forintos forgalmat az iparcikkek hajtották.

Szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,3, naptárhatástól megtisztítva pedig 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyesboltokban 3,
  • a non-food kategória üzleteiben 8,6,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 6,1 százalékkal emelkedett az értékesítés.
  • A KSH adataiból kiderült, hogy az első háromnegyed évben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 5,8 százalékkal múlta felül a 2018. január-szeptemberi időszakit.

    Az első őszi hónap 6,3 százalékos növekedését nyáron csak a júliusi 6,9 százalékos adat szárnyalta túl, bőven meghaladta a 4,3 százalékos júniusi és az 5,3 százalékos augusztusi bővülést. A kiskereskedelem szeptemberi motorja évről évre az iskolakezdés, de a tanszerek mellett jobban fogynak a sportcipők, a mobiltelefonok és a laptopok is, a ruházati üzleteknél pedig a szezonváltás hozza meg a többletet.

    Fotó: Kallus György

    A KSH közlése szerint az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 2,4 százalékkal emelkedett. A non-food kategórián belül növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (12 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (5,6), a textil-, ruházati és lábbeli- (5,5), a használtcikk- (4,7), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (2,9), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (1,7).

    Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat folyó áron 1025 milliárd forintos bevételt ért el szeptemberben, ennek a 44 százaléka élelmiszer, 39 százaléka non-food, a fennmaradó 17 százaléka pedig üzemanyag.

    A teljes kiskereskedelmi forgalomból 5,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene eközben 36 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 17 százalékkal nőttek.

    Pörögnek a használtcikkek

    A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene augusztus után szeptemberben is 5,8 százalékkal nőtt éves bázison, naptárhatástól megtisztítva. Ez nagyjából megegyezik a piaci várakozással, és összhangban van az idei év első kilenc hónapjában mért növekedési ütemmel is – írja kommentárjában Virovácz Péter, az ING senior elemzője.

    Szeptemberben csupán az üzemanyag-kiskereskedelemben regisztrálták a bővülés gyorsulását: a forgalom 6,1 százalékos év/év növekedése az elmúlt hónapokban látotthoz képest erősnek számít. Ezzel szemben mind az élelmiszer, mind pedig a nem-élelmiszer üzletek forgalmának volumene kisebb mértékben bővült, mint egy hónappal korábban. Ugyanakkor még mindig a nem élelmiszerkereskedelem húzza a teljes szektort, ezen belül is az iparcikkek, a gyógyszer- és illatszer, valamint a ruházati termékek eladása nőtt leginkább. Némiképp meglepő módon a használtcikkek értékesítése is erősödött szeptemberben – vélekedik az elemző.

    Ennél is fontosabb ugyanakkor, hogy a 2018 eleje óta tartó folyamatosan lassuló teljesítményben változás állt be a harmadik negyedév egészét nézve. A kiskereskedelmi forgalom mind éves, mind negyedéves összevetésben bővülni tudott a július-szeptemberi időszakban. Mindez kedvező előjel lehet a harmadik negyedéves GDP adat szempontjából, hiszen arra utal, hogy a fogyasztás növekedési üteme és ezzel hozzájárulása a gazdasági teljesítményhez erősödhetett. Kérdés, hogy ez elegendő lesz-e az iparban és építőiparban eddig tapasztalt lassulás ellensúlyozására. A pénteken és a jövő héten érkező ipari és építőipari (szeptemberi) adatok deríthetnek majd erre fényt – zárja gondolatait Virovácz.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.