BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fejlődő ázsiai országok előrejelzését rontotta az ADB

Legutóbb, szeptemberben az ADB még magasabb GDP növekedéssel számolt. De Kína és India rossz kilátásai a térség országaira is kihathat.

Ismét rontotta a fejlődő ázsiai országok növekedési előrejelzését az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), arra hivatkozva, hogy Kína és India gyengébb kilátásai a teljesítmény csökkenéséhez vezetnek a régió más országaiban is.

Szerdán közzétett prognózisukban az ADB elemzői azt valószínűsítették, hogy a tavalyi 5,9 százalék után idén és jövőre egyaránt 5,2 százalékkal növekszik az ázsiai-csendes-óceáni térség 45 országát tömörítő régió gazdasága.

Az iparilag fejlett Hongkongot, Kínát, Dél-Koreát, Szingapúrt és Tajvant kivéve a régió maradék negyven országában tavaly 6,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP). Az ütem idén és jövőre egyaránt 5,7 százalék lehet, ez 0,3 százalékponttal kevesebb a szeptemberi előrejelzésben szereplő 6,0 százaléknál.

Jóllehet a gazdasági növekedés még mindig erőteljes, üteme tovább mérséklődik a fejlődő ázsiai országokban, mivel a hazai befektetések gyengülnek az egyre komolyabb kihívásokat támasztó külső környezet feltételei – a világgazdaság- és kereskedelem lassulása, az elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek és az elektronikai szektor globális visszaesése – közepette. A szeptemberihez képest egyedül Közép-Ázsiának jósoltak erősebb növekedést az elemzők.

Fotó: AFP

  • A régiók közül a legerősebb ütemben idén Kelet-Ázsia gazdasága bővülhet, 5,4 százalékkal (-0,1 százalékpont szeptemberhez képest) jövőre pedig 5,2 százalékkal (-0,2 százalékpont).
  • Délkelet-Ázsiában idén 4,4 százalékkal (-0,1 százalékpont), jövőre pedig 4,7 százalékkal (0),
  • Dél-Ázsiában 5,1 (-0,9 százalékpont), illetve 6,1 százalékkal (-0,6 százalékpont),
  • míg Közép-Ázsiában 4,6 (+0,2 százalékpont), illetve 4,7 százalékkal nőhet a hazai össztermék (+0,2 százalékpont).
  • Kínában a tavalyi 6,6 százalékos gazdasági növekedés után az idei évre 6,1 százalékos, a jövő évre pedig 5,8 százalékos bővülést várnak az elemzők. Szeptemberben még 6,2, illetve 6,0 százalékos növekedési ütemet prognosztizáltak. Indiában a tavalyi 6,8 százalékról idén 5,1 százalékra lassulhat a GDP-növekedés üteme, ez 1,4 százalékponttal kisebb a szeptemberben várt 6,5 százalékhoz képest. A jövő évi várható ütemet 7,2 százalékról 6,5 százalékra szállították le az ADB elemzői.

    A nyomott olaj- és élelmiszerárak dacára felfelé módosították az infláció várható mértékét: a tavalyi 2,4 százalék után 2019-ben 2,8 százalékkal (+0,1 százalékpont), 2020-ban pedig 3,1 százalékra (+0,4 százalékpont) várható a pénzromlás üteme a fejlődő ázsiai országokban.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.