BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltörölték a bírák, pilóták, törvényhozók és diplomaták különnyugdíját

Románia tavaly mintegy 635 milliárd forint fordított a különnyudíjakra.

Ellenszavazat nélkül elfogadta a román képviselőház kedden a bírák, pilóták, törvényhozók és diplomaták különnyugdíjának eltörléséről szóló törvénytervezetet. A katonák, rendőrök és titkosszolgálati ügynökök szolgálati nyugdíjaira a tervezet nem terjedt ki.

Romániában a bírák, ügyészek és bírósági jegyzők az igazságszolgáltatás megbénítását helyezték kilátásba, ha a parlament megfosztja őket szolgálati nyugdíjuktól, amelyre szerintük a pálya kötöttségei miatt és függetlenségük szavatolása érdekében jogosultak.

Álláspontjukat az alkotmánybíróság egy 2010-ben hozott határozata is alátámasztja: akkor a taláros testület leszögezte, hogy a magisztrátusok kivételezett jogállását nem csak törvény, hanem az alkotmány is garantálja.

A keddi ülésen több képviselő is aggályát fejezte ki, hogy a szerzett jogok eltörlése alkotmányellenesnek fog bizonyulni, a plénum azonban elvetette a tervezet szakbizottsági újratárgyalását.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azt javasolta, hogy ne töröljék el, hanem korlátozzák a bírák és ügyészek – jelenleg az átlagnyugdíj több mint tízszeresére rúgó – szolgálati nyugdíját, a törvényhozók speciális nyugdíjának eltörléséről pedig fogadjanak el külön jogszabályt, mivel erről csak a parlament két házának együttes ülése dönthet.

pénz, készpénz, román lej,
Fotó: Shutterstock

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség azért kérte a döntés elnapolását, mert a szakbizottsági jelentés nem tartalmazta – és így a plénum sem bírálhatta felül – azt az RMDSZ-es módosító javaslatot, hogy minden különnyugdíjat töröljenek el vagy korlátozzanak a megadóztatásukkal.

Az országos nyugdíjpénztár szerint

  • 2019 végén 3878 volt bíró és ügyész kapott átlagosan 18 716 lejes (1 millió 321 ezer forint), 840 volt diplomata átlagosan 5538 lejes,
  • 792 volt parlamenti tisztviselő átlagosan 4547 lejes,
  • 1440 volt pilóta átlagosan 10 891 lejes,
  • 609 volt pénzügyőr átlagosan 7800 lejes és
  • 1800 bírósági jegyző átlagosan 4439 lejes különnyugdíjat, amelynek mértékét nem járulékbefizetéseik, hanem az illető ágazat számára hozott speciális jogszabályok alapján határozták meg.
  • A szolgálati nyugdíjra – a törvénymódosítás után is – jogosult 178 168 katona, belügyi alkalmazott és titkosszolgálati ügynök közül mintegy 40 ezren kapnak 6000 lejt meghaladó juttatást. Egy lej jelenleg 70,58 forintot ér. Románia tavaly 9 milliárd lejt (mintegy 635 milliárd forint) fordított a különnyudíjakra.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.