BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kartellezéssel vádolja Bukarest a multinacionális szolgáltatókat

A hatóságok és a piacot uraló nagy szolgáltatók között dúló polémia közepette készülnek a földgáz lakossági árának július elsejei liberalizálására Romániában. A lakosság árcsökkenést remél, ám a szolgáltatók nem engednek.

Fittyet hánynak a bukaresti kormány felszólítására a monopolhelyzetben lévő romániai gázszolgáltatók, és nem hajlandók számottevően csökkenteni az árakat a háztartási fogyasztók számára. Az ország július 1-jén áll át a lakossági gáz árának liberalizálására, eddig a bukaresti energiaár-szabályozó hatóság szabta meg a tarifákat a kormány döntései alapján. (Az ipari fogyasztók már 2014 óta szabadpiaci feltételek mellett kapják az energiahordozót.) A 19 milliós lélekszámú Romániában a lakosság 35 százalékához jut el a földgáz, a fogyasztóknak június 30-ig kell választaniuk, hogy maradnak a jelenlegi szolgáltatójuknál, vagy újat választanak maguknak.

Fotó: ANDREI PUNGOVSCHI / AFP

A felhasználók dolgát megkönnyítendő az energiaár-szabályozó hatóság ár-összehasonlítót készített, amelynek segítségével a fogyasztók összevethetik a lakóhelyük szerinti településen működő társaságok által felkínált árakat.

A romániai piacon fellelhető, mintegy harminc gázszolgáltató közül 13 az eddiginél magasabb árat kínál, ötnek a díjszabása változatlan, és csak kilenc társaság szállította le a földgáz árát.

A piac 90 százalékát egymás között nagyjából fele-fele arányban felosztó két nagy szolgáltató, a német tulajdonban lévő E.ON és a francia Engie többnyire ugyanolyan áron kínálja a gázt, mint az árszabályozás feloldása előtt. Az előbbi megawattóránként 134 lejes (9400 forint), az utóbbi 123 lejes (8700 forint) áron adja az energiahordozót a jövőben is, ez 0,2–2 százalék közötti árcsökkenés az eddigiekhez képest. Holott a szolgáltatók nyári időszakban megawattóránként 30-40 lejes nagykereskedelmi áron vásárolják a földgázt a termelőktől, a tél folyamán pedig 50-60 lejért.

Mindez olyannyira felbőszítette Virgil Popescu gazdasági és energiaügyi minisztert, hogy nemrég gazemberségnek nevezte a szolgáltatók árpolitikáját, azzal vádolva a társaságokat, hogy visszaélnek domináns piaci helyzetükkel.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.