BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtört az ipar lendülete 2020 végére

A tavaszi összeomlást követően azonban helyreállt a kibocsátás, az év egészében 6,1 százalékkal csökkent a termelés volumene.

Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,1 százalékkal emelkedett – közölte a KSH.

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2020 decemberében kettővel több munkanap volt, mint 2019 decemberében. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz képest 2,4 százalékos csökkenés történt.

 

Fotó: AFP/ Fiat Chrysler

  • A bővüléshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban gyorsult a növekedés üteme, ugyanakkor az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása csökkent.
  • 2020-ban a termelés volumene 6,1 százalékkal kisebb volt, mint 2019-ben.
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás decemberben az előző hónaphoz viszonyítva 2,4 százalékkal mérséklődött, de az áprilisi mélyponthoz képest 58 százalékkal nőtt.
  • Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.