BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
háztartások

Még van, aki most is devizahitelt vesz fel

2021.11.03., szerda 09:51
Háztartások Hitelek Devizahitel Hitelállomány Lakosság Hitelfelvétel
Fotó: VG/Budapest 2021.01.12. MNB - Magyar Nemzeti Bank épülete foto: Kallus György/Világgazdaság/Kallus György

Szeptemberben a szezonálisan igazított adatok szerint mind a háztartások, mind pedig a nem pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvevők voltak, valamint betétállományuk is növekedett – olvasható a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb kiadványában, amelyben a hitelintézetek összevont mérlegéről adtak számot. 

A tranzakciókból adódóan a háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 116,3 milliárd forintos, míg szezonális igazítás nélkül 134,4 milliárd forintos növekedést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 133,9 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 0,5 milliárd forinttal nőtt. 

A babaváró hitelek szeptember végén fennálló állománya 1462,1 milliárd forint volt. 

A háztartások betétállománya tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 123,2 milliárd forinttal nő, míg szezonális igazítás nélkül 4,4 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 2,5 milliárd forintos nettó betételhelyezés, míg a devizabetétek esetében 6,9 milliárd forintos nettó betétkivonás történt. 

Fotó: Kallus György / VG

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya szezonálisan igazítva 33,9 milliárd forintos, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 47,7 milliárd forintos növekedést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok szerint tranzakcióból eredően a forinthitelek állománya 33,7 milliárd forinal csökkent, míg a devizahitelek állománya 81,5 milliárd forinttal nő. 

A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, a hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya 165,1 milliárd forinttal nőtt. 

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya a szezonálisan igazított adatok szerint 43,9 milliárd forinttal nő, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 94,4 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 246,7 milliárd forintos nettó betételhelyezés, míg a devizabetétek esetében 341,1 milliárd forintos nettó betétkivonás történt. 

A külföldi kötelezettségek állománya 2021 szeptemberében a hitelintézetek mérlegfőösszegének 9,8 százalékát tette ki. 

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.